Συζητήσεις ΗΠΑ και Ιράν για το Πυρηνικό Πρόγραμμα στο Ομάν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν διεξάγουν σήμερα στο Ομάν κρίσιμες συζητήσεις που αφορούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς οι αμερικανικές αρχές έχουν απειλήσει με στρατιωτική επιχείρηση εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, αναμένονται να έχουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στη Μουσκάτ.
Αυτές οι συζητήσεις αποτελούν τις πρώτες σε τέτοιο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, από τη συμφωνία του 2015 που συνήφθη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτή η συμφωνία είχε ως στόχο τη μείωση των κυρώσεων στο Ιράν σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η διάρκεια και η μορφή των συζητήσεων παραμένουν αβέβαιες. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για άμεσες διαπραγματεύσεις «στο ίδιο δωμάτιο», ενώ το Ιράν μιλά για συζητήσεις με τη μεσολάβηση του Ομάν. Ο Αραγτσί είχε ήδη συνομιλίες με αξιωματούχους του Ομάν κατά την άφιξή του στη Μουσκάτ, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς του που είναι αρμόδιοι για πολιτικές και νομικές υποθέσεις.
Η πολιτική προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Ιράν έχει χαρακτηριστεί από μια στρατηγική «μέγιστης πίεσης», η οποία περιλαμβάνει νέες κυρώσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και στον τομέα του πετρελαίου. Η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών έχει προκαλέσει έκπληξη, ιδιαίτερα μετά από εβδομάδες έντονης πολεμικής ρητορικής που υπήρξε μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις εδώ και 45 χρόνια.
Η επιτυχία ή αποτυχία αυτών των συνομιλιών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και για τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια ασφάλεια. Η παρούσα κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη για έναν διάλογο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν, αλλά και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας.