www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακηρύσσει την 8η Μαΐου Ημέρα Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

5ce83c2ad0527c962c744addb5b441a9 no watermark
Κοινοποίηση

Η 8η Μαΐου: Μια Σημαντική Ημέρα για την Ιστορία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε χθες, Τετάρτη, μια σημαντική «διακήρυξη» στην οποία καθορίζει την 8η Μαΐου ως «Ημέρα της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Τραμπ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωριστούν για τις επιτυχίες τους» που συνέβαλαν στην έκβαση του πολέμου.

«Η νίκη επετεύχθη κυρίως χάρη σε εμάς, είτε αυτό αρέσει είτε όχι», δήλωσε ο Τραμπ, σημειώνοντας παράλληλα ότι σκοπεύει να καθιερώσει μια νέα «Ημέρα της Νίκης», αφορώντας αυτή τη φορά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία θα εορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου.

Οι Προθέσεις του Προεδρικού Γραφείου

Ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του σχετικά με τη νέα αυτή ημερομηνία μέσω της πλατφόρμας Truth Social τη Δευτέρα. «Παρατήρησα ότι η Γαλλία και άλλες χώρες ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Ημέρα της Νίκης», τόνισε ο Τραμπ. Αναφέρθηκε επίσης στη Ρωσία, η οποία πρόκειται να διοργανώσει μια μεγάλη γιορτή την 9η Μαΐου, τονίζοντας τη συμβολή των ανθρώπων της στη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας: «Αλλά κανένας δεν συνέβαλε τόσο όσο εμείς», πρόσθεσε.

Δήλωσε ότι έχουν λάβει «πολλή βοήθεια από καταπληκτικούς συμμάχους», αλλά η ΗΠΑ θεωρούνται η κυρίαρχη δύναμη στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Παρά την κήρυξη της 8ης Μαΐου ως ημέρας αναγνώρισης, επεσήμανε ότι δεν θα είναι αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Σημασία της 8ης Μαΐου και οι Διεθνείς Γιορτές

Η 8η Μαΐου γιορτάζεται ευρέως στη δυτική Ευρώπη ως ημέρα παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Αντίθετα, η Ρωσία τιμά την ημέρα αυτή στις 9 Μαΐου. Μετά την ολοκλήρωση των εχθροπραξιών στην Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίστηκε στην Ασία μέχρι την 2η Σεπτεμβρίου 1945, όταν παραδόθηκε και η Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, συμμετέχοντας στρατιωτικά και παρέχοντας σημαντική υλική βοήθεια. Παρά την κρίσιμη συμμετοχή τους, δεν ήσαν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών ούτε αυτή με τις περισσότερες απώλειες. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εμπλακούν το 1917, κυρίως λόγω της εντατικοποίησης των επιθέσεων γερμανικών υποβρυχίων εναντίον αμερικανικών εμπορικών πλοίων.

Στρατιωτική Συμμετοχή και Απώλειες

Η κινητοποίηση των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια στρατιώτες, λιγότερους από τους συμμαχικούς στρατούς της Ευρώπης, οι οποίοι είχαν κινητοποιήσει σχεδόν 9 εκατομμύρια για τη Γαλλία και τη Βρετανία, 6 εκατομμύρια για την Ιταλία, και 18 εκατομμύρια για τη Ρωσία. Επίσης, οι απώλειες των ΗΠΑ ήταν πολύ μικρότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ αρχικά συνεισέφεραν βοήθεια στους Συμμάχους και ενεπλάκησαν στην εμπόλεμη κατάσταση μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Σύμφωνα με το Εθνικό Αμερικανικό Μουσείο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ έχασαν 416.800 στρατιώτες, ποσοστό ελάχιστα ανώτερο από τη Βρετανία, ενώ οι απώλειες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εκτιμώνται μεταξύ 8,8 και 10,7 εκατομμυρίων. Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν την ανάγκη για μια σφαιρική αντίληψη της ιστορίας, όπου οι σημαντικές συνεισφορές όλων των εθνών στον αγώνα κατά του φασισμού αναγνωρίζονται και τιμούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Στο Τελλόγλειο η αναδρομική έκθεση του Μάρκου Καμπάνη

diktiou

Τσίπρας: Δεκαία Σημεία για μια Ισχυρή Αυτοδύναμη Ελλάδα με Πολυδιάστατη Στρατηγική

user 3

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στα Μάλγαρα και πορεία προς το Porto Palace το απόγευμα από αγρότες

praktiki 4