www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ανάσταση της Παράδοσης: Πάσχα και Αξίες Ζωής στο Λεωνίδιο και τη Λίμνη Τιβεριάδα

4dabe97aba34646f1e2c20b118fba28c no watermark
Κοινοποίηση

Η Νέα Παιδική Νουβέλα του Κώστα Χατζηεμμανουήλ

Με λόγο στοχαστικό και γεμάτο συμβολισμούς, το νέο παιδικό βιβλίο του συγγραφέα και πρώην δημάρχου Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, συνδυάζει τη βιωματική προσέγγιση των σύγχρονων παιδιών με την πλούσια πασχαλινή παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Αυτή η νουβέλα απευθύνεται σε παιδιά, αλλά διαβάζεται ευχάριστα από κάθε ηλικία.

Το βιβλίο, με τίτλο «Στα Ακρογιάλια της Τιβεριάδας», αποπνέει μια γλυκιά νοσταλγία και είναι γεμάτο παιδικές αναμνήσεις. Αν και οι ιστορίες εκτυλίσσονται στο Λεωνίδιο, ένα πανέμορφο χωριό της Αρκαδίας, γιορτάζουν το Πάσχα με μοναδικό τρόπο, όπως το έθιμο των μίνι αερόστατων που απογειώνονται στον ουρανό. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν σε ένα κόσμο γεμάτο χρώματα και μυρωδιές Άνοιξης.

Δημιουργημένο με προσοχή και φροντίδα, το καλαίσθητο αυτό βιβλίο περιλαμβάνει 48 σελίδες και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «ΠΛΗΡΩΤΙΚΑ». Ο πρόλογος του βιβλίου είναι γραμμένος από τον μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης, κ. Γεώργιο. Η λίμνη Τιβεριάδα για τον συγγραφέα δεν είναι απλώς ένα γεωγραφικό σημείο, αλλά ένα σύμβολο της Αγάπης και των θαυμάτων που νίκησαν την απελπισία.

Στο Λεωνίδιο, ο συγγραφέας επιχειρεί να συνδυάσει τη φαντασία και τις παραδόσεις της περιοχής με τις αξίες της ελληνικής παράδοσης, όπως αυτές εκφράζονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, από τη Μακεδονία μέχρι την Κύπρο. Ο συγγραφέας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει την ανάγκη να μεταμορφώνονται τα έθιμα και οι παραδόσεις σε βίωμα και σε μηνύματα που τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν.

Η Σημασία των Πασχαλινών Εθίμων

Στο βιβλίο του, ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ θίγει και το διαχρονικό θέμα του καψίματος του Ιούδα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να είναι μια απλή τελετή χωρίς ουσία. Ο Ιούδας αντιπροσωπεύει την εσωτερική μας πάλη με τα ελαττώματα μας και η καταστροφή του θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό και αλλαγή.

Η ανάσταση του Λαζάρου αποκτά νέο νόημα στην Κύπρο, ειδικά μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Αττίλας, συμβολίζοντας την ελπίδα και την αναγέννηση του τόπου. Μέσα από τα υπέροχα αερόστατα που πετάνε στον ουρανό, οι ευχές και οι προσευχές για τα παιδιά που έχουν χαθεί θα υψωθούν και θα συνδεθούν με τη συλλογική μνήμη.

Το Πάσχα μέσα από τα Μάτια των Παιδιών

Οι περιπέτειες του Λουκά και του Χριστόφορου στο βιβλίο είναι γεμάτες από μοναδικές ιστορίες ανθρώπων που αποτυπώνουν τη σημασία του Πάσχα. Σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο πασχαλιές, τα παιδιά ενδυναμώνονται με γνώση και διασκεδάζουν, γνωρίζοντας τις παραδόσεις των προγόνων τους. Ο συγγραφέας προβάλλει τη μάθηση και τη διατήρηση των παραδόσεων μέσω των ιστοριών του, επιδιώκοντας να γεφυρώσει το παρελθόν με το μέλλον.

Η φυσική ομορφιά του Λεωνιδίου και η πολιτιστική του κληρονομιά αναδεικνύονται καθώς το Πάσχα γίνεται ο συνδετικός κρίκος μιας κοινής ταυτότητας. Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και η διαδικασία του εορτασμού είναι γεμάτες μνήμες και ελπίδες, αποκαλύπτοντας την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Αυτό το βιβλίο δεν είναι απλώς μια καταγραφή εθίμων, αλλά μια έκφραση της παιδικής αθωότητας και ανεκτίμητης αξίας της παράδοσης. Στο τέλος του, περιλαμβάνονται οδηγίες για να κατασκευάσουν τα παιδιά τα δικά τους αερόστατα, αφού πρώτα γράψουν τις δικές τους ευχές, ενισχύοντας τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Έκθεση «Μικρά Οινοποιεία – Μεγάλα Κρασιά» στη Θεσσαλονίκη

praktiki 4

Διατροφικές διαταραχές: Σημαντική η εκπαίδευση γονέων παιδιών και εφήβων και ειδικών

Τραμπ: Δασμοί 200% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αλκοόλ

Oμάδα Σύνταξης Β