Εξωστρέφεια και Διεθνοποίηση της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης
Σημαντικά βήματα εξωστρέφειας για τα ελληνικά πανεπιστήμια καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μέσω της δράσης της Study in Greece (SiG). Ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα ήταν η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου στην Αθήνα, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερους από 400 επαγγελματίες του τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης από όλον τον κόσμο.
Η SiG, η οποία είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία των ελληνικών ΑΕΙ και ο εθνικός φορέας για τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφειά τους, συνεργάστηκε με τον διεθνή οργανισμό NET24 για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ιδρυμάτων και η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών για την προσέλκυση διεθνών φοιτητών στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εκπρόσωποι από ελληνικά πανεπιστήμια όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχαν σε συναντήσεις με εκπροσώπους πανεπιστημίων από άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Μάλτα, η Αρμενία, η Πολωνία και η Ελβετία. Οι επαγγελματίες του χώρου της διεθνοποίησης που παρευρέθηκαν προσέφεραν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προσέλκυση διεθνών φοιτητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η SiG, οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στις συναντήσεις έδωσαν αφορμή για γόνιμες προτάσεις σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις στη διεθνή ανώτατη εκπαίδευση και θέσπισαν τα θεμέλια για συνεργασίες που μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη για την ενίσχυση των ελληνικών πανεπιστημίων στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση αποκάλυψαν επίσης ότι συμμετείχαν επιφανείς ομιλητές από διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως το United Scholars Center, το ONER Education και το Hermesis Study Abroad, οι οποίοι μοιράστηκαν πολύτιρες γνώσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας των διεθνών φοιτητών. Παρουσίασαν καλές πρακτικές για την υποστήριξη της κινητικότητας των φοιτητών, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός θετικού και συνεργατικού κλίματος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Από πλευράς της SiG, η διοργάνωση του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά παραγωγική». Οι διασυνδέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των παρευρισκομένων, συμπεριλαμβανομένων recruiting agents και πανεπιστημίων του εξωτερικού, θα συμβάλλουν στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου διεθνοποίησης που στοχεύει να καταστήσει την Ελλάδα διεθνή κόμβο σπουδών.
Επιπλέον, η SiG και τα ελληνικά ΑΕΙ προετοιμάζονται για την πέμπτη συνεχόμενη συμμετοχή τους στη διεθνή έκθεση NAFSA 2025 Annual Conference & Expo, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια από τις 27 έως τις 30 Μαΐου 2025. Η έκθεση αυτή είναι σημείο συνάντησης κρατικών αξιωματούχων, πανεπιστημίων, οργανισμών και επαγγελματιών στον τομέα της διεθνούς εκπαίδευσης, με την περυσινή εκδήλωση να συγκεντρώνει πάνω από 10.000 συμμετέχοντες από όλες τις ηπείρους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όλη αυτή η δραστηριότητα έρχεται ως συνέχεια της Ελληνο-βρετανικής Στρατηγικής Συνεργασίας στην Εκπαίδευση, μιας συνεργασίας στρατηγικής σημασίας που προωθεί η SiG. Στα μέσα Μαρτίου διοργανώθηκε συνέδριο σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από πάνω από σαράντα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και κυβερνητικά στελέχη των δύο χωρών, με σκοπό την παρουσίαση της προόδου του προγράμματος και των συνεργασιών που προέκυψαν.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, επισημάνθηκαν σημαντικές ακαδημαϊκές και ερευνητικές συνεργασίες, όπως η συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Imperial College London και το University of Southampton, καθώς και άλλες συνεργασίες από ελληνικά ΑΕΙ με κορυφαία θεσμικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων και άλλων εκπαιδευτικών συνεργασιών.