www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ελληνική παιδεία γεφυρώνει πολιτισμούς: Επίσκεψη μαθητών από το Βουκουρέστι στη Θεσσαλονίκη

2d39f066ed6bcc696e318d45be1f5dbe no watermark
Κοινοποίηση

Η Σημαντική Συναντήση Μαθητών από το Βουκουρέστι στην Θεσσαλονίκη

Το μήνυμα ότι η ελληνική παιδεία ενώνει, εμπνέει και ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα εξέπεμψαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Σχολείο «Αθηνά» του Βουκουρεστίου, οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Οι μαθητές του ελληνικού σχολείου του Βουκουρεστίου επισκέφθηκαν αυτή την εβδομάδα τη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου τους υποδέχθηκαν στην αυλή του σχολείου τους, δίπλα στους Κήπους του Πασά και τα ανατολικά βυζαντινά τείχη της πόλης. Όλοι μαζί χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως το Καλαματιανό και το Ικαριώτικο, καθώς και μοντέρνους χορούς. Χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα ως όχημα επικοινωνίας, οι μαθητές ένιωσαν τη δύναμη της κοινής τους ρίζας, μοιράστηκαν εμπειρίες από τη σχολική καθημερινότητά τους και βίωσαν μια εμπειρία αλληλεπίδρασης, φιλίας και πολιτισμικής ανταλλαγής.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο Βουκουρέστι από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, όπου 29 μαθητές της Β’ τάξης, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους Καλλιόπη Τζαβάρα, Κωνσταντίνο Ιακωβίδη και Κατερίνα Καρπάτση, γνώρισαν από κοντά το έργο και τη λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου του Βουκουρεστίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, επισκέφθηκαν σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης, εμβαθύνοντας στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ρουμανίας.

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Καλλιόπη Τζαβάρα, δήλωσε: «Είναι μεγάλη η χαρά μας που ήλθαν στο σχολείο μας οι μαθητές από το Βουκουρέστι και ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία σχέση ουσιώδους αλληλεπίδρασης. Ήταν και για εμάς μία εμπειρία πρωτόγνωρη, καθώς δεν είχαμε επισκεφθεί έως τώρα σχολείο της Ομογένειας. Όταν επισκεφθήκαμε το σχολείο “Αθηνά” του Βουκουρεστίου, τα παιδιά μας αμέσως δημιούργησαν δεσμούς με τα παιδιά εκεί και διατήρησαν μια επαφή έκτοτε, γεγονός που τους δίνει την ευκαιρία να ανταμώσουν ξανά».

Οι μαθητές του Ελληνικού σχολείου «Αθηνά» στο Βουκουρέστι αποτελεί μία ζωντανή κοινότητα που λειτουργεί από το 2008, ακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Προσφέρει απολυτήριο σπουδών ισότιμο με το ελληνικό και περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο. Οι περισσότεροι από τους 105 μαθητές προέρχονται από μεικτές οικογένειες, όπου είτε ο πατέρας είτε η μητέρα έχει ελληνική καταγωγή. Επίσης υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν ελληνική καταγωγή αλλά έχουν επιλέξει να λάβουν την ελληνική παιδεία, έχοντας στόχο να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Η Ευτυχία, μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου, μοιράζεται την προσωπική της ιστορία: «Ο πατέρας μου κατάγεται από την Άρτα. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας μου μιλούσε αποκλειστικά ελληνικά και η μητέρα μου αποκλειστικά ρουμανικά. Έτσι από μικρή έμαθα και τις δύο γλώσσες. Οι γονείς μου είχαν αποφασίσει από νωρίς ότι θα πήγαινα στο ελληνικό σχολείο. Έμαθα να θεωρώ και τις δύο χώρες πατρίδα μου». Σκέφτεται ήδη το μέλλον της σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας σπουδές στον τομέα των θετικών επιστημών.

Η Αρετή Τζομάκα, φιλόλογος του σχολείου «Αθηνά», ανέφερε: «Το σχολείο μας στέγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο με συνολικά 105 μαθητές και 20 εκπαιδευτικούς. Ακολουθούμε το αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, με τους μαθητές μας – όσοι προέρχονται από δύο Έλληνες γονείς – να δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Στο σχολείο μας παρακολουθούν μαθήματα και μαθητές από μεικτές οικογένειες, με πεποίθηση ότι η εκπαίδευση τους στις ελληνικές συνηθισμένες αναφορές ενισχύει τη σύνδεση με τις πολιτισμικές τους ρίζες». Το 90% των μαθητών μιλούν ελληνικά στο σπίτι και οι υπόλοιποι εργάζονται σκληρά για να μαθαίνουν τη γλώσσα.

Μιλώντας για τη διαδικασία των πολιτιστικών ανταλλαγών, ο μαθηματικός Θεοδόσης Γιαννόπουλος επεσήμανε την σημασία αυτών των επισκέψεων για τους μαθητές. «Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές του σχολείου να έρχονται σε επαφή με συνομιλήκους τους στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να γνωρίζουν τον τόπο τους. Πολλοί μαθητές λαμβάνουν την ελληνική παιδεία χωρίς να έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα».

Αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαίδευσης και πολιτισμού προωθεί την αλληλεπίδραση και την κατανόηση μεταξύ Ελλήνων και Ρουμάνων μαθητών, δημιουργώντας γέφυρες φιλίας και συνεργασίας που ενισχύουν την ελληνική ταυτότητα διασπαρμένη σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θανατηφόρο ατύχημα με τρακτέρ σε χωριό των Χανίων: Ηλικιωμένος χάσει τη ζωή του στο Σκονίζο

user 3

Τελωνειακοί δασμοί 100% στις εξωτερικές παραγωγές ταινιών: Η νέα στρατηγική του Τραμπ για το Χόλιγουντ

user 3

Θεσσαλονίκη: «Στηρίξτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» λένε οι βιοτέχνες της πόλης

Oμάδα Σύνταξης Β