www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ιστορία του Δώρου Πάσχα: Από το 1822 μέχρι Σήμερα

Db9183631f57772ff32cd19cc6c8c2bf no watermark
Κοινοποίηση

Η Ιστορία και η Σημερινή Σημασία του Δώρου Πάσχα

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, είναι η τελευταία ημέρα για την καταβολή του δώρου Πάσχα, και χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν την πληρωμή αυτή ώστε να προχωρήσουν στις αγορές τους, όπως δώρα για τα βαφτιστήρια ή προμήθειες για το πασχαλινό τραπέζι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δώρο Πάσχα αποτελεί για τους εργαζόμενους σημαντική οικονομική στήριξη, και η ιστορία του εκτείνεται σε περισσότερους από 100 χρόνια.

Η Αναδρομή στην Ιστορία του Δώρου Πάσχα

Όπως καταγράφεται στο αφιέρωμα του sansimera.gr, η πρώτη αναφορά για το δώρο Πάσχα εντοπίζεται σε έγγραφο που απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας από τους εργάτες του Τυπογραφείου της Διοίκησης στις 1 Απριλίου 1822, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην αίτηση, οι εργαζόμενοι ζητούσαν χρηματική ενίσχυση για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αγορές τους για τις γιορτές, αναφερόμενοι στην ανάγκη τους να προμηθευτούν είδη όπως παπούτσια και τζούραπια.

Με την απελευθέρωση της Ελλάδας, η παράδοση της παροχής δώρων σε χρήμα ή σε είδος από τους εργοδότες προς τους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα έγινε συνήθεια. Το 1946, με τον αναγκαστικό νόμο 866, θεσμοθετήθηκαν οι έκτακτες ενισχύσεις, οι οποίες ενσωματώθηκαν στους μισθούς των εργαζομένων. Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν την εξουσία να καθορίζουν τους μισθούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ενισχύσεων.

Νομοθετικές Ρυθμίσεις και Σύγχρονη Κατάσταση

Η κανονιστική αυτή προσέγγιση παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1980, όταν με τον νόμο 1082 καθορίστηκαν οριστικά το ύψος και ο χρόνος καταβολής των δώρων για τις εορτές και τις άδειες. Η μετονομασία του δώρου σε επίδομα προήλθε από τις αλλαγές που έφερε ο νόμος 2084 του 1992, γνωστός και ως “νόμος Σιούφα”.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτάθηκε την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, κάτι που υλοποιήθηκε με τη μείωση των επιδομάτων κατά 30%. Το 2012, η κυβέρνηση Σαμαρά κατήργησε ολοσχερώς τα επιδόματα αυτά για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Δικαιώματα των Εργαζομένων

Σήμερα, το δώρο (επίδομα) Πάσχα διεκδικείται από όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια και είναι ρυθμισμένο από την Εθνική Γενική ΣΣΕ. Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, επομένως κάθε συμφωνία που αντιβαίνει σε αυτές είναι άκυρη. Όλοι οι μισθωτοί που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, έχουν το δικαίωμα να λάβουν το δώρο Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η στάση Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και οι προκλήσεις της εκεχειρίας

user 3

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση και οι δασμοί των ΗΠΑ – Προτεραιότητα στους βιομήχανους και τους εξαγωγείς

user 3

Οδηγός Ταξιδιού: Ανακαλύπτοντας τη Νάουσα

admin