www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μελλοντική Εικόνα Της Μεταπολεμικής Ουκρανίας: Ένα Σενάριο Παρόμοιο Με Το Βερολίνο Μετά Τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο حسب τον Αμερικανό Απεσταλμένο

55ab9ab4087607fc427610aee557364f no watermark
Κοινοποίηση

Η Μεταπολεμική Ουκρανία: Παράλληλες Δυνάμεις και Ειρηνοποιητική Παρουσία

Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ομοιότητες με το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times. Ο Κέλογκ ανέφερε ότι η χώρα μπορεί να εμφανίσει μια διαιρεμένη εικόνα, με ευρωπαϊκές και ρωσικές δυνάμεις να κατέχουν διαφορετικές περιοχές, διαχωρισμένες από τον ποταμό Δνείπερο.

Αφού έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου λόγω της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με ελάχιστη πρόοδο προς μια ανακωχή. Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν προθυμία να υποστηρίξουν την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ειρηνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να συμμετάσχει άπαξ και η σύγκρουση φτάσει στο τέλος της.

«Θα ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό του Βερολίνου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπήρχαν ζώνες ελέγχου από τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ», σημείωσε ο στρατηγός Κέλογκ. Εκείνη την εποχή, η Ρωσία είχε τον έλεγχο μιας ζώνης, κάτι που θα μπορούσε να επαναληφθεί στην περιοχή γύρω από τον Δνείπερο, ο οποίος λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο που εκτείνεται από τον βορρά έως τον νότο της Ουκρανίας.

Ο Κέλογκ υποστήριξε ότι η παρουσία μιας αγγλογαλλικής στρατιωτικής δύναμης, που θα εγγυάται την ειρήνη στην περιοχή δυτικά του Δνείπερου, δεν θα θεωρούνταν προκλητική για τη Μόσχα. Μια τέτοια διαμόρφωση θα έθετε τη Ρωσία στα ανατολικά και έναντι των ουκρανικών δυνάμεων που θα βρίσκονταν εντός της ζώνης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Κέλογκ. Ωστόσο, εν φόβω ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να μην αποδεχθεί εύκολα αυτή την πρόταση, πρότεινε επίσης τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών γραμμών. Σκοπός αυτής της ζώνης θα ήταν να αποτραπεί η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δημιουργείτε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, με τις δύο πλευρές να υποχωρούν 15 χιλιόμετρα η καθεμία», εξήγησε. Ως παράδειγμα, ο ίδιος ανέφερε την υφιστάμενη ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας, που λειτουργεί από το 1953 με πλάτος μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων. «Η παρακολούθηση μιας τέτοιας ζώνης είναι σχετικά εύκολη», προσέθεσε, αν και παραδέχτηκε ότι «παραβιάσεις μπορεί να συμβούν, καθώς αυτό είναι ένα κοινό φαινόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις».

Στη συζήτηση σχετικά με την αναφορά του για τη «διαίρεση» της Ουκρανίας στο άρθρο της εφημερίδας Times, ο Κέλογκ διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του είχαν παρανοηθεί. Υπογράμμισε ότι αναφερόταν σε μια «δύναμη ανθεκτικότητας» μετά την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας την κυριαρχία της Ουκρανίας και τόνισε ότι η αναφορά του σε ζώνες ευθύνης δεν σήμαινε διαίρεση της χώρας. «Δεν μιλούσα για διαίρεση της Ουκρανίας», έγραψε ο Κέλογκ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας τη δέσμευσή του στα συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εισαγωγή Ηλεκτρικών Ποδηλάτων στο Δήμο Πέλλας

user 3

Εκπληκτικά γυρίσματα στην Σπηλιά του Νέστορα για την Οδύσσεια

user 3

Δήμος Θέρμης: Γυναίκες στα Κέντρα Αποφάσεων στο 3ο Thermi’s Youth Forum

user 3