www.thessalonikinews.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS

Paidika Xoria Sos 768x320
Κοινοποίηση

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS στη Θεσσαλονίκη, μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από την Περιφερειάρχη Αθηνά Αηδονά.

Συγκεκριμένα χρηματοδοτείται η πράξη: «Ενδυναμώνοντας το Μέλλον: Ψυχοκοινωνικές και Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις για Παιδιά και Εφήβους σε Κίνδυνο», μέσω της οποίας διασφαλίζεται η λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS στη Θεσσαλονίκη, που με το πολύτιμο έργο τους στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες ευάλωτα παιδιά.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι ειδικά αναγνωρισμένο Σωματείο και μέλος της διεθνούς ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS, που δραστηριοποιείται σε 136 χώρες και προστατεύει περισσότερα από 500.000 παιδιά ετησίως. Στην Ελλάδα ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1975 με αρχικό σκοπό την προστασία παιδιών που για κοινωνικούς λόγους, στερούνται τη φροντίδα της βιολογικής τους οικογένειας.

Όπως τόνισε η κ. Αηδονά, «στην Κεντρική Μακεδονία η Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια έχει απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, με προτεραιότητα τα παιδιά. Μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύουμε περαιτέρω τα Παιδικά Χωριά SOS, των οποίων η προσφορά στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι πολύτιμη. Η κοινωνική υποστήριξη και προστασία ευάλωτων παιδιών, μέσω στοχευμένων δράσεων των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη από το 2012 έχει απτά αποτελέσματα. Έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 2.500 παιδιά και 1.230 γονείς έως σήμερα. Με τη στοχευμένη πράξη που χρηματοδοτούμε ωφελούμενοι θα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, από 8 έως 18 ετών, τα οποία διαβιούν μεν με τη βιολογική τους οικογένεια στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, ειδικών θεραπειών (πχ. Λογοθεραπεία, Ειδική Αγωγή), και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον εαυτό τους για εμπλοκή σε παραβατικές συμπεριφορές, άτυπη φυγή, αδήλωτη εργασία, παιδική εκμετάλλευση, βία, χρήση ουσιών, εγκατάλειψη του σχολείου κτλ). Αυτά τα παιδιά δεν μπορούμε να τα αφήσουμε μόνα τους. Οι δομές υποστήριξής τους υπάρχουν κι εμείς ως Περιφέρεια διασφαλίζουμε τη λειτουργία τους, τις ενισχύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και να εξαλείψουμε τους κινδύνους της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Η Περιφέρεια με τα έργα και τις δράσεις της ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και δέσμευσή μας είναι ότι θα συνεχίσει να το κάνει, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην αισθάνεται μόνος του».

Βασικοί στόχοι της πράξης είναι:

1.Αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας, της ψυχοκοινωνικής ευημερίας και της αυτοεκτίμησης των παιδιών και εφήβων που προέρχονται από ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλονται στα όρια αποχωρισμού.

2.Ισότιμη πρόσβαση σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες και μείωση του κινδύνου εγκατάλειψης του σχολείου και της εμπλοκής σε συνθήκες παιδικής εργασίας.

3.Στοχευμένη υποστήριξη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες: υπηρεσίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ειδικής Αγωγής, Ψυχοθεραπείας.

4.Παροχή των απαραίτητων μέσων για την ανάπτυξη κοινωνικών, επικοινωνιακών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της προσωπικής ανάπτυξης (soft skills).

5.Ανάπτυξη, βελτίωση και εξοικείωση δεξιοτήτων μέσω εργαστηρίων που άπτονται κοινωνικών ζητημάτων σε τομείς ψυχικής υγείας, τεχνολογίας, καινοτομίας και δημιουργικότητας καθώς και επαγγελματικής εξέλιξης.

6.Ελαχιστοποίηση των κινδύνων εκμετάλλευσης, κακοποίησης, βίας και εμπλοκής των παιδιών σε παράνομες πράξεις.

7.Ενίσχυση της συνοχής, των οικογενειακών δεσμών και της ενεργούς συμμετοχής των γονέων σε θέματα που αφορούν τα παιδιά τους, ως υποστηρικτικό μέσο.

8.Δικτύωση παιδιών και εφήβων με την τοπική κοινωνία και ενίσχυσης της έννοιας του ενεργού πολίτη.

9. Αύξηση της ευαισθητοποίησης και ενσυναίσθησης της τοπικής κοινωνίας, μέσω της καλλιέργειας κουλτούρας συμπερίληψης και ανεκτικότητας χωρίς κοινωνικό στίγμα.

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσω εβδομαδιαίων υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν σε παιδιά και εφήβους που πληρούν τα κριτήρια του χαρακτηρισμού τους ως ευάλωτα. Τις υπηρεσίες παρέχει εκπαιδευμένο διεπιστημονικό προσωπικό (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Παιδοψυχίατροι, Εκπαιδευτικοί, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικοί Παιδαγωγοί).

ΠΚΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιταλία: Ξεκαθάρισμα από τη Μελόνι για την απουσία αποστολής δυνάμεων στην Ουκρανία

user 3

Συμμετοχή του ΟΛΘ στο 21ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Λιμένων τον Μάιο του 2025

user 3

Θεσσαλονίκη: 27χρονη πήδηξε από το μπαλκόνι και έτρεξε ξυπόλυτη για να γλιτώσει από τον σύζυγό της

diktiou