www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θαλάσσια Ασφάλεια: Κεντρική Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

80f737c748b4ecbfa453b4591c2c5fc7 no watermark
Κοινοποίηση

Η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ανακοίνωσε την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Ελλάδα για τον μήνα Μάιο. Η δήλωσή του εστίασε στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου για το συγκεκριμένο διάστημα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια και την ανάγκη προστασίας των αμάχων.

Ο κ. Σέκερης παρουσίασε αναλυτικά την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, επισημαίνοντας τις κεντρικές προτεραιότητες και τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις. Ανάμεσα στα θέματα, αναφέρθηκε και σε ερωτήσεις των ανταποκριτών σχετικά με ζητήματα που αφορούν το Συμβούλιο, όπως το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας από κράτος-μέλος της ΕΕ, μετά τις Δανία και Γαλλία», υπογράμμισε ο πρέσβης, τονίζοντας τη σημασία της θεσμικής συνέχειας. Η ελληνική προεδρία έχει ως στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, προάγοντας παράλληλα πιο συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Δεσμεύσεις για Ελευθερία του Τύπου

Η ενημέρωση ξεκίνησε με την αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η οποία εορτάζεται στις 3 Μαΐου. Ως συμπροεδρεύουσα της Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων, μαζί με τη Γαλλία και τη Λιθουανία, η Ελλάδα προγραμματίζει την κυκλοφορία μιας δήλωσης που θα τιμά την ημέρα αυτή. «Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα που έχασαν τη ζωή τους από το καθήκον τους», σημείωσε ο κ. Σέκερης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της χώρας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Κεντρικά Θέματα της Προεδρίας

Διακεκριμένο γεγονός της ελληνικής προεδρίας θα είναι η συζήτηση για την θαλάσσια ασφάλεια, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προεδρεύσει στη συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού. «Η διαχείριση του θέματος στο υψηλότερο επίπεδο υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εν λόγω ζήτηο», επισήμανε ο κ. Σέκερης.

Επιπλέον, στις 22 Μαΐου θα διεξαχθεί συζήτηση υπουργικού επιπέδου για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις, προεδρευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η συζήτηση αυτή θα περιλαμβάνει σημαντικούς εισηγητές, όπως τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και άλλες οργανώσεις μέριμνας. Ο κ. Σέκερης τόνισε τη σημασία της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την ασφάλεια των ανθρωπιστικών εργαζομένων.

Σημαντικά Θέματα της Ημερήσιας Διάταξης

Στο πρόγραμμά του, ο πρέσβης Σέκερης παρουσίασε επίσης σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάιο, όπως:

  • 5 Μαΐου: Διαβουλεύσεις για το Ψήφισμα 1559 (Λίβανος).
  • 6 Μαΐου: Εξαμηνιαία συζήτηση για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
  • 13 Μαΐου: Ενημέρωση για την Επιχείρηση IRINI στη Λιβύη.
  • 28 Μαΐου: Συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
  • 30 Μαΐου: Συνεδρία αποτίμησης τέλους προεδρίας.

Παράλληλα, ο κ. Σέκερης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα των συνεδριάσεων θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις εξελίξεις και τις κρίσεις που σχετίζονται με τις διεθνείς συγκρούσεις.

Η Ελλάδα για την UNCLOS και τις Θαλάσσιες Διαφορές

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή της UNCLOS στις θαλάσσιες διαφορές, ο κ. Σέκερης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας για την επίλυση διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Αναφερόμενος στη σημασία του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε ότι η UNCLOS απολαμβάνει ευρύτερης συναίνεσης για την εκδίκαση θαλάσσιων διαφορών.»

Επιπρόσθετα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Σέκερης επεσήμανε ότι, αν και δεν έχει προγραμματιστεί σχετική συζήτηση, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει το Κυπριακό ζήτημα και τη διαρκή ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στις ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις στο Τζαμού και το Κασμίρ, ο πρέσβης δήλωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί την κατάσταση στενά και καταδικάζει κάθε πράξη τρομοκρατίας, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια.

Καθώς οι προκλήσεις στη Μεσόγειο αυξάνονται, ο κ. Σέκερης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας και ανθρωπιστικής κρίσης, προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΝΤ: Πώς οι εμπορικές εντάσεις απειλούν τη χρηματιστηριακή σταθερότητα

user 3

Ανησυχίες βουλευτών των ΗΠΑ για την Τουρκία και την πιθανή επιστροφή της στο πρόγραμμα F-35

user 3

Επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στις Φέρες την Κυριακή 16 Μαρτίου

user 3