Πέντε Νέα Πάρκα Σκύλων στην Θεσσαλονίκη: Ανάπτυξη και Σχεδιασμός
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη ενός δικτύου πάρκων σκύλων εντός του αστικού ιστού. Ο στόχος είναι η δημιουργία πέντε νέων πάρκων που θα παραδοθούν στους δημότες και τα κατοικίδιά τους μέχρι το τέλος Μαΐου. Ήδη από την Τρίτη, 6 Μαΐου, οι ιδιοκτήτες σκύλων της πόλης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το πρώτο από αυτά τα πάρκα, το οποίο βρίσκεται στην οδό Μαρία Κάλλας 24, απέναντι από το Ποσειδώνιο.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης της φροντίδας των ζώων συντροφιάς και βιώσιμης διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αστικού Πρασίνου και προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, Βασίλη Διαμαντάκη, στόχος είναι να δημιουργηθούν «όσα περισσότερα πάρκα γίνεται μέχρι το τέλος της τετραετίας».
Οι Πέντε Νέες Τοποθεσίες
Όπως αναφέρει ο κ. Διαμαντάκης, τα πρώτα πέντε πάρκα σκύλων θα εγκατασταθούν σε περιοχές με υψηλή επισκεψιμότητα και ανάγκη για κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για τα κατοικίδια. Το δεύτερο πάρκο θα παραδοθεί στην Νέα Παραλία, δίπλα στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται άλλα τρία, ένα στο Πάρκο Ξαρχάκου, ένα στην Αρχαία Αγορά, πάνω από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, και έπειτα στο Άλσος Νέας Ελβετίας.
Ο κ. Διαμαντάκης επισημαίνει ότι η αναζήτηση νέων χώρων συνεχίζεται, αν και υπάρχουν εμπόδια λόγω των νομοθετικών περιορισμών που επιβάλλουν αυστηρές προδιαγραφές για τη δημιουργία αυτών των πάρκων. «Πρόκειται για τα πρώτα πιστοποιημένα πάρκα σκύλων της πόλης, σύμφωνα με τον νόμο και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με την απόσταση των πάρκων από γειτονικά κτίρια, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους», αναφέρει ο αντιδήμαρχος.
Λειτουργία και Διαχείριση των Πάρκων
Το συνολικό κόστος για την κατασκευή των πέντε πάρκων φτάνει τις 100.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Αν και η μελέτη ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, απαιτήθηκαν νέες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου λόγω αποτυχημένων διαγωνισμών. «Όταν αναλάβαμε, κινητοποιηθήκαμε άμεσα για να βρούμε τις κατάλληλες εταιρείες για την υλοποίηση των πάρκων», δήλωσε ο κ. Διαμαντάκης.
Κάθε πάρκο θα περιλαμβάνει υψηλή περίφραξη για ασφάλεια, διπλή είσοδο και έξοδο, παιχνίδια για άσκηση και διασκέδαση των σκύλων, παροχή νερού, παγκάκια για τους συνοδούς και ενημερωτικές πινακίδες για την καθαριότητα. Η λειτουργία τους θα είναι 24ωρη, προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιδιοκτητών που βγάζουν τους σκύλους τους βραδινές ώρες.
Κάθε πάρκο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 20–30 σκύλους ταυτόχρονα, ενώ η καθημερινή καθαριότητα θα διασφαλίζεται από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Ενίσχυση της Φιλίας Ανθρώπων και Ζώων
Ο κ. Διαμαντάκης υπογραμμίζει πως στόχος της διοίκησης είναι να προστίθενται κάθε χρόνο τουλάχιστον πέντε νέα πάρκα σκύλων, εφόσον οι συνθήκες και οι διαθέσιμοι χώροι το επιτρέπουν. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός-στόχος. Όσα περισσότερα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, τόσο το καλύτερο για την πόλη», καταλήγει χαρακτηριστικά.
Με την ανάπτυξη των νέων πάρκων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει να απαντήσει σε ένα πάγιο αίτημα των πολιτών που συμβιώνουν με ζώα συντροφιάς. «Η σημαντικότερη ανάγκη είναι να μειωθούν οι εντάσεις που προκύπτουν όταν σκύλοι και παιδιά χρησιμοποιούν τους ίδιους δημόσιους χώρους. Έως τώρα, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να πάνε τα κατοικίδια τους σε πάρκα και παιδικές χαρές, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προκλήσεις. Αυτό αλλάζει με την υλοποίηση των πάρκων αυτών», καταλήγει ο Βασίλης Διαμαντάκης.