www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Η Δυστυχία και οι Προσπάθειες Βελτίωσης στον Οικισμό Αγίας Σοφίας Ρομά

47c31d27170503030ed1f6bcb3d35bc3 no watermark
Κοινοποίηση

Θεσσαλονίκη: Η κατάσταση στον οικισμό Αγία Σοφία

Ο πρόεδρος του οικισμού «Αγία Σοφία», που βρίσκεται στα όρια του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, εκφράζει την αγανάκτησή του για την κατάσταση των υποδομών: «Βάρκα θέλουμε εδώ», λέει, καθώς παρακολουθεί ένα φορτηγό να βυθίζεται στα νερά ενός αυτοσχέδιου δρόμου. Τα συναισθήματα των κατοίκων είναι έντονα, με εικόνες λάσπης, σκουπιδιών και πλημμυρισμένων παραγκών να αποτυπώνουν την καθημερινή τους ζωή. Περισσότεροι από 3500 άνθρωποι ζουν σε αυτήν την περιοχή μόλις δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε 149 στρέμματα του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αντλίες για νερό και βιώνουν τις συνέπειες της έλλειψης βασικών υποδομών αποχέτευσης και ύδρευσης, καθιστώντας αδύνατη την αποστολή των παιδιών τους στο σχολείο.

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας προγραμματίζει δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ρομά. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συνεργαστεί για την πρόσκληση με τίτλο «Προσωρινή Μετεγκατάσταση, Ανάπτυξη, Αντικατάσταση ή/και Επέκταση Δικτύων Υποδομής για τη Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης ειδικών κοινωνικών ομάδων (ρομά)», με αρχικό προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, αρχές του τρέχοντος έτους, δόθηκαν άλλο 18 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν από τα αιτήματα των δήμων.

Ο δήμος Δέλτα έχει υποβάλει αίτημα για τη βελτίωση των υποδομών στον οικισμό Αγία Σοφία, το οποίο έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισκέφτηκε τον οικισμό για αυτοψία, συνομίλησε με κατοίκους και μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, καταγράφοντας τις συνθήκες ζωής που παραμένουν αναλλοίωτες με τα χρόνια.

Ο αυτοδιαχειριζόμενος οικισμός «Αγία Σοφία» εγκαινιάστηκε το 2000 με σκοπό να στεγάσει 3000 σκηνίτες τσιγγάνους από διάφορες περιοχές. Παρά τις αρχικές προσδοκίες και την ανακήρυξή του ως πρότυπο διαχείρισης, η κατάσταση σήμερα είναι απογοητευτική. Οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις έχουν καταληφθεί, η ανώτερη υποδομή συντρίβεται και τα πρόχειρα καταλύματα επικρατούν. Σε αντίθεση με τα λίγα σπίτια που έχουν επιπλέον ανέσεις, η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει σε κατασκευές που χρήζουν άμεσης επέμβασης.

Εντυπωσιακή είναι η παρουσία των εκατοντάδων εκκλησάκιων αφιερωμένων σε Αγίους της Ορθοδοξίας, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του οικισμού Σάββας Καβατζίδης. Έχω στα χέρια μου ορισμένες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ οι ιστορίες των ανθρώπων που τους υποδέχονται επιβεβαιώνουν τους αγώνες τους για επιβίωση. Η αποξένωση και η αδυναμία ανάπτυξης είναι αισθητή, με το πόσιμο νερό να είναι δυσεύρετο και τις ηλεκτρικές ενέργειες να γίνονται με παρανομή. Στην περιοχή, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε αυτοσχέδιες λύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Με την πάροδο των ετών, οι κάτοικοι έχουν βρεθεί σε κατάσταση μόνιμης αποτυχίας να ανακόπτουν τη φτώχεια. Για να επισκεφτούν τα κοντινά σχολεία, τα παιδιά καλούνται να διασχίσουν επικίνδυνες περιοχές γεμάτες λάσπες. Πραγματοποιούνται προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει συμβάλλει στη μεταφορά των μαθητών.

Σχέδιο Βελτίωσης Υποδομών

Η δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, ανακοίνωσε ότι το κονδύλι των 5 εκατομμυρίων ευρώ που ζητήθηκε για την αποχέτευση έχει εγκεκριμένα 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Προγραμματίζεται διαγωνισμός για την ολοκλήρωση των έργων, κάτι που αναμένουν οι κάτοικοι. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αναβάθμιση του μοναδικού νηπιαγωγείου της περιοχής, το οποίο στεγάζεται σε ακατάλληλες συνθήκες.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία των παιδιών και την ασφάλειά τους στα σχολεία του οικισμού. Το λυόμενο νηπιαγωγείο, όπως επισημαίνει η προϊσταμένη του, Ροδή Καβούνη, είναι γεμάτο επικίνδυνες συνθήκες που απαιτούν άμεσες βελτιώσεις.

Ωστόσο, η ελπίδα διατηρείται. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης προγραμματίζει δραστηριότητες και έργα για τη στήριξη των ρομά, εστιάζοντας στην ενδιάμεση στήριξη και τις απαραίτητες υποδομές για μία καλύτερη ζωή. Ανταγωνίζονται, την ίδια στιγμή, τις προκλήσεις που συνοδεύουν την καθημερινότητά τους, με τους κατοίκους να παραμένουν σε εγρήγορση για τη βελτίωση των συνθηκών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νέοι Ορίζοντες στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Ο Εθνικός Υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», το Κέντρο Δεδομένων Λαυρίου και το AI Factory «Φάρος»

user 3

Θεσσαλονίκη: Έδωσαν τα χέρια Νίκος Ανδρουλάκης και Ράνια Θρασκιά – Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Θεσσαλονικιά βουλευτής

Oμάδα Σύνταξης Γ

Ventus Reed Quintet: Το μοναδικό Κουιντέτο στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

praktiki 4