17.3 C
Thessaloniki
10/04/2025
www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Η Πορεία Μιας Πόλης από την Κατεδάφιση των Τειχών μέχρι τη Σύγχρονη Μεταφορά

Cf82dbe0f98e12362776a67ad42c38de
Κοινοποίηση

Θεσσαλονίκη: Από την κατεδάφιση των τειχών μέχρι την λειτουργία του Μετρό

Σχεδόν 155 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα κατά την οποία κατεδαφίστηκαν τα παραθαλάσσια τείχη της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την επέκταση των εμπορικών και λιμενικών εγκαταστάσεων της πόλης. Αυτή η σημαντική απόφαση υπήρξε το έναυσμα για μια σειρά από μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν, καθιστώντας την πόλη πιο λειτουργική και προσβάσιμη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημαντικά έργα έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται, όπως η ανέγερση νοσοκομείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η ανάπλαση της Νέας Παραλίας, η αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα «Μακεδονία», και η λειτουργία του Μετρό. Αυτές οι πρωτοβουλίες συντέλεσαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση της ιστορικότητάς της.

Παρουσίαση Βιβλίου και Σημαντικά Έργα

Η επέκταση του λιμανιού, η δημιουργία ενός νέου σιδηροδρομικού σταθμού και η αναβάθμιση του αερολιμένα ήταν μόνο μερικά από τα έργα που παρουσιάστηκαν σε μια εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ, το απόγευμα της Πέμπτης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Μέγα και της Βίλμας Χαστάογλου – Μαρτινίδη με τίτλο «Τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη 1870 – 2024».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γιάννης Μέγας ανέφερε ότι η ιδέα για το βιβλίο ξεκίνησε από την πρόσφατη λειτουργία του μετρό, προσδιορίζοντας την ανάγκη να γίνουν αναφορές στο παρελθόν και στις εξελίξεις της πόλης.

Ιστορική Αναδρομή και Μεγάλες Μεταμορφώσεις

«Ξεκινήσαμε από το 1680, όταν κατεδαφίστηκε το παραλιακό τείχος και η πόλη ανέπνευσε, και χρόνο με τον χρόνο προσπαθήσαμε να μελετήσουμε όλα τα μεγάλα έργα. Στο βιβλίο δεν υπάρχει καμία προσωπική εκτίμηση των έργων. Προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα γεγονότα όπως έγιναν», τόνισε ο Γιάννης Μέγας, ενώ η Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη προσέθεσε ότι το βιβλίο συγκεντρώνει όλες τις σημαντικές εξελίξεις, ξεκινώντας με την κατεδάφιση των τειχών, η οποία σηματοδότησε τη ριζική μεταμόρφωση της παλιάς πόλης.

«Από το 1860 μέχρι το 2024, υπάρχουν περίοδοι με πολλές υλοποιήσεις έργων και άλλες που παρουσιάζουν αδυναμίες. Μετά το 1912 αρχίζει μια δύσκολη περίοδος, ωστόσο από το 1950 και μετά, πολλές πολιτιστικές υποδομές υλοποιούνται, όπως τα μουσεία, το Μέγαρο Μουσικής και άλλες κοινωνικές υποδομές», ανέφερε η Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο των νοσοκομείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Μελλοντικά Έργα και Δεσμεύσεις

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστεί η διαχρονική πορεία της πόλης, προβάλλοντας όλα τα μεγάλα έργα που έχουν αλλάξει τη μορφή της. «Αυτή η μετάβαση από μια Οθωμανική πόλη σε μια Ευρωπαϊκή είναι κάτι που προσπαθούμε να διατηρήσουμε μέσω των έργων που σχεδιάζουμε», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), Ηλίας Περτζινίδης, εξήρε την κατεδάφιση του παραλιακού τείχους ως εμβληματικό έργο και επισήμανε την επέκταση της Νέας Παραλίας. «Το Μετρό, είναι ένα έργο που αλλάζει όχι μόνο τη μορφή της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη ζωή μας», τόνισε.

Η ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του Μετρό προς τα δυτικά αναγνωρίστηκε ως ένα άλλο κρίσιμο βήμα προς την ανάπτυξη της περιοχής, με τον Ηλία Περτζινίδη να υπογραμμίζει τη σημασία αυτού του έργου για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες όπως η ανεξάρτητη βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα και ο εκδότης του βιβλίου Νίκος Καρατζάς, οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση για την αναβάθμιση και μελλοντική κατεύθυνση των έργων στην πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αλ.Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής

praktiki 4

Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό Καπάνι και η Καλαθοπλεκτική στα στενά του Μπιτ Παζάρ και τα υπέροχα καφέ της πόλης

Oμάδα Σύνταξης Γ

Μαθητικό συλλαλητήριο για Τέμπη (7/2): Τι ισχύει για τα κλειστά σχολεία

praktiki 4