Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο στο Δημαρχείο για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο
Πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς κάπνισμα; Σίγουρα πολλοί δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς το τσιγάρο.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές, όμως, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν έχουν μπει ακόμη στη διαδικασία να ανάψουν το πρώτο τους τσιγάρο, επιθυμούν έναν κόσμο χωρίς τον σιωπηλό δολοφόνο. Και αυτόν τον κόσμο θέλουν.
Στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου με τίτλο «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», το οποίο διεξήχθη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με συνδιοργανωτές τον κεντρικό δήμο και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα παιδιά παρουσίασαν τις έρευνές τους σχετικά με το κάπνισμα και τους παράγοντες, οι οποίοι ενισχύουν το φαινόμενο.
Στη διάρκεια του συνεδρίου ακούστηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και απόψεις, ενώ οι μικροί ερευνητές απέδωσαν το φαινόμενο του καπνίσματος στην ενισχυμένη διαφήμιση και το στοχευμένο μάρκετινγκ των εταιρειών.
Ένας ακόμη παράγοντας, σύμφωνα με την έρευνα των μαθητών είναι η τάση των νέων, οι οποίοι προέρχονται από χαμηλότερες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες να ανάβουν το πρώτο τους τσιγάρο, άλλοι για τη… μαγκιά και άλλοι γιατί είναι πιο επιρρεπείς.

Είναι λοιπόν περισσότερο πιθανό λοιπόν οι αυριανοί καπνιστές να είναι σήμερα παιδιά στην ηλικία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το κακό δεν μπορεί να προληφθεί.
Σύμφωνα με τους μαθητές που για καιρό έψαχναν να βρουν στοιχεία για το κάπνισμα, υπάρχουν αρκετές δράσεις οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν ένα μικρό σε ηλικία άτομο από το να καπνίσει.
Μια από αυτές, είναι η καλλιέργεια των προτύπων που δεν καπνίζουν, αλλά και η ευαισθητοποίηση των γονέων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ένα ακόμη μέτρο αποτροπής, σύμφωνα με τα παιδιά, είναι η συνεργασία των φορέων και η θέσπιση προγραμμάτων για νέους, με σκοπό να προβληθούν οι επιπτώσεις του τσιγάρου στην πραγματική τους διάσταση.
Με τον τρόπο τους, λοιπόν, οι μαθητές είπαν ένα μεγάλο «όχι» στο κάπνισμα και ονειρεύτηκαν ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.