www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Οι βυζαντινοί νερόμυλοι της Πολίχνης και το ρέμα Ξηροποτάμου που παραμένει χωρίς διευθέτηση

Xx 1 768x417
Κοινοποίηση

Στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πολίχνης, στέκουν αγέρωχοι οι νερόμυλοι.

Η ζωή στην Πολίχνη που πρωτοκατοικήθηκε το 1917 από Εβραίους δεν σταμάτησε στο πέρασμα των χρόνων και των αιώνων και μνημεία που άντεξαν στη φθορά, αποτελούν οι έξι Βυζαντινοί Νερόμυλοι που βρίσκονται στο Μυλοτόπι, στον Συνοικισμό Μετεώρων, κοντά στην Περιφερειακή Οδό. Οι τέσσερις από αυτούς είναι Βυζαντινών χρόνων και οι άλλοι δύο Μεταβυζαντινοί. Μάλιστα, ένας από αυτούς λειτουργούσε μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξασφαλίζοντας στον ντόπιο πληθυσμό αλεύρι, απαραίτητο για την επιβίωσή τους στα δύσκολα κατοχικά χρόνια, ενώ ένας δεύτερος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Την ίδια ώρα, σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου στον Ξηροπόταμο, στην περιοχή της Πολίχνης, το έργο, προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ, για τη διευθέτηση του ρέματος ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον κ. Σάκη Λαζαρίδη, δημοτικό σύμβουλο, τέσσερα χιλιόμετρα του ρέματος παραμένουν χωρίς διευθέτηση, καθώς , αν και οι μελέτες από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ολοκληρώθηκαν ύστερα από 15 και πλέον χρόνια και εστάλησαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τελικά εντάσσεται στο ΕΣΠΑ για υλοποίηση ένα μέρος μόνο του ρέματος και συγκεκριμένα το τμήμα από το ύψος της περιφερειακής οδού έως το Ρετζίκι.

Ο λόγος για τον οποίο μπλοκάρει η συνολική διευθέτηση του ρέματος Ξηροποτάμου, είπε ο κ. Λαζαρίδης, είναι το γεγονός ότι για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, είναι προαπαιτούμενο η μελέτη τροποποίησης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου. Καθώς όμως μια τέτοια μελέτη απαιτεί χρόνο, ίσως και 2-3 έτη, αποφασίστηκε από την Περιφέρεια να ενταχθεί τμήμα του έργου στο πρόγραμμα για να χρηματοδοτηθεί και να δημοπρατηθεί. Το υπόλοιπο μέρος του Ξηροποτάμου θα ενταχθεί όταν ολοκληρωθεί το τοπικό ρυμοτομικό.

Όπως τόνισε άλλωστε ο κ. Νίκος Θεοδοσίου, καθηγητής διαχείρισης υδατικών πόρων ΑΠΘ, ” πολλές φορές στοχεύουμε στα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και όχι στα μικρά που είναι εξίσου απαραίτητα και έχουν πιο χαμηλό κόστος.”

ERTNEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δήμος Καλαμαριάς Αντεπίθεση στον Σταμπουλίδη του Υπεραταμείου

user 3

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό για τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας

diktiou

Θεσσαλονίκη: Στο λιμάνι θα μεταστεγαστούν υπηρεσίες των δικαστηρίων για τις ανάγκες ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου

praktiki 4