Το πέτρωμα που εξορύσσεται στη Θράκη, αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που επηρεάζουν τον αμπελώνα
Άκρως επιδραστική στη σύχρονη αμπελουργία και οινοποίηση αποδεικνύεται η χρήση του ζεόλιθου, όπως αναφέρθηκε στο 1ο Masterclass που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για το θαυματουργό όπως αποδεικνύεται πέτρωμα.
Τα κοιτάσματα ζεόλιθου είναι σπάνια και στην Ελλάδα εμφανίζονται σε εκμεταλλεύσιμη μορφή μόνο στην περιοχή της Θράκης. Έχει πάρα πολλές χρήσεις, κυρίως στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με συνεχώς ανοδικές τάσεις ζήτησης παγκοσμίως.
Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Ζεόλιθου είναι δυνατότητα που έχει να καθαρίζει το περιβάλλον από τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες, και τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης απορροφάει και κρατάει για πάντα μέσα του ενώσεις μεγάλης μοριακής δομής, που προέρχονται συνήθως από τα χημικά. Μπορεί επίσης να μειώνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της αλατότητας, να διατηρεί σε σταθερά επίπεδα την ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους και να εξισορροπεί το pH.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, ο Θρακικός Ζεόλιθος μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που επηρεάζουν τον αμπελώνα, καθώς με τις σωστές επεμβάσεις μπορεί να προστατεύσει το αμπέλι από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία, να βελτιώσει τη δομή του εδάφους, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των κλημάτων ή ακόμη και να βελτιώσει την ποιότητα των σταφυλιών.

Μάλιστα οι ειδικοί επισήμαναν πως κατά την εφαρμογή στον αμπελώνα ο ζεόλιθος μπορεί να προσελκύει τα θρεπτικά συστατικά και να τα απελευθερώνει σταδιακά, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη θρέψη. Μειώνει επίσης την απώλεια των θρεπτικών συστατικών και επιπλέον, βελτιώνει την διαχείριση των λιπασμάτων εξοικονομώντας περισσότερο από το 50%, εμπλουτίζοντας έτσι το έδαφος με κάλιο, φώσφορο και άζωτο. Παρατηρείται επίσης καλύτερος αερισμός του εδάφους, κάτι που βελτιώνει την ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του ριζικού συστήματος των φυτών.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του πετρώματος είναι η κατακράτηση του νερού στους πόρους του, κάτι που το κάνει να λειτουργεί σαν ρεζερβουάρ νερού για τα φυτά, εξοικονομώντας μέχρι και 50% του νερού άρδευσης, κάτι που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο αναγκαίο.
Μπορεί επιπλέον, όταν εφαρμόζεται ως σπρέι αναμεμιγμένο με νερό, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο φιλμ πάνω στα φύλα, να προσφέρει στα φυτά προστασία από παράσιτα, βακτήρια και μύκητες, ενώ παράλληλα λειτουργεί και σαν ασπίδα στα εγκαύματα που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στον καρπό.
Όσο χρήσιμος και εάν αποδεικνύεται ο ζεόλιθος στο ελληνικό αμπέλι, η έρευνα για τα οφέλη που μπορεί να έχει είναι ακόμα στην αρχή όπως ειπώθηκε σαν συμπέρασμα.
Η εκδήλωση, που ήταν μια πρωτοβουλία της εταιρείας Θρακικός Ζεόλιθος -Αυγή ΕΠΕ, διοργανώθηκε από την εταιρεία Wine Style, με συντονιστή τον δημοσιογράφο οίνου και αποσταγμάτων Στέφανο Κόγια είχε προσκεκλημένους ομιλητές τον Νίκο Κουντουδάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οινολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Λάζαρο Κουροκεχαγιά, Γεωπόνο Μ.Sc, τον Γιάννη Δασκαλάκη, Αμπελουργό του Κτήματος Silva Δασκαλάκη, τον Ευθύμη Αποστολίδη, Οινολόγο και Οινοποιό του Κτήματος Αποστολίδη και τον Γιώργο Παπασχάλη, Μεταλλειολόγο Μηχανικό εκπρόσωπο του Θρακικού Ζεόλιθου.