www.thessalonikinews.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Σκύλοι εκπαιδευμένοι για την ανίχνευση νυχτερίδων και σκαθαριών – Ο ρόλος του οργανισμού Nose for a Cause στην προστασία της άγριας ζωής

78c7e1489cfc7e0c8150ef231b65437d
Κοινοποίηση

Νέα Πρωτοβουλία για την Προστασία της Άγριας Ζωής

   Στη Θεσσαλονίκη, δύο μοναδικοί σκύλοι έχουν αναλάβει τον ρόλο των άγρυπνων φύλακες της άγριας ζωής. Μέσω μιας ειδικής εκπαίδευσης σε ένα κέντρο, οι σκύλοι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί για να εντοπίζουν νυχτερίδες και σκαθάρια, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των ειδών αυτών από τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως οι ανεμογεννήτριες.

   Ο Σωτήρης Κουντουράς, που είναι υπεύθυνος του οργανισμού Nose for a cause στον Άγιο Βασίλειο, καθοδηγεί την εκπαίδευση των σκύλων. Ο Rush, ένα Border Collie, είναι ειδικός στην ανίχνευση σκαθαριών που βρίσκονται σε σπήλαια. Από την άλλη πλευρά, ο Γιούρι, ένα Labrador, δραστηριοποιείται σε αιολικά πάρκα για την ανίχνευση νεκρών νυχτερίδων. «Η εκπαιδευτική διαδικασία τους βοηθά να αναπτύξουν την ικανότητα να ανιχνεύουν είδη στην φύση για την προστασία τους», εξηγεί ο κ. Κουντουράς.

Η Σημασία της Ανίχνευσης Νυχτερίδων

   Η χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για επιστημονικούς σκοπούς είναι κρίσιμη για τις περιβαλλοντικές μελέτες. Αυτοί οι σκύλοι εκπαιδεύονται για να παρακολουθούν την άγρια ζωή σε διάφορες περιοχές και να εντοπίζουν τις επιπτώσεις από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Ο κ. Κουντουράς σημειώνει ότι οι ανεμογεννήτριες συχνά τοποθετούνται σε προστατευόμενες περιοχές, όπου η παρουσία νυχτερίδων είναι σημαντική για την οικολογική ισορροπία.

   «Οι σκύλοι ανίχνευσης εργάζονται σε μεγάλες εκτάσεις, όπου η βλάστηση καθιστά δύσκολη την οπτική επαφή με τους ανθρώπους. Χωρίς τους σκύλους, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν νεκρές νυχτερίδες», προσθέτει ο κ. Κουντουράς, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 35 είδη νυχτερίδας.

Ανίχνευση Σκαθαριών σε Σπήλαια

   Η εξειδικευμένη εκπαίδευση των σκύλων δεν περιορίζεται μόνο στις νυχτερίδες. Ο οργανισμός επικεντρώνεται και στην ανίχνευση σκαθαριών σε σπήλαια, παρέχοντας ένα αναγκαίο εργαλείο για τους ερευνητές πεδίου. Όπως εξηγεί ο κ. Κουντουράς, η κλασική μέθοδος για τη συλλογή εντόμων περιλαμβάνει τη χρήση παγίδων, ωστόσο αυτή η προσέγγιση δεν είναι πάντα εφικτή, καθώς οι σπηλιές είναι συχνά απομακρυσμένες και απαιτούν πολύ χρόνο για την πρόσβαση.

   «Με την βοήθεια των σκύλων, μπορούμε να εντοπίσουμε σκαθάρια χωρίς την ανάγκη καθαρισμού του εδάφους, γεγονός που προστατεύει το οικοσύστημα του σπηλαίου», τονίζει ο κ. Κουντουράς, προσθέτοντας ότι οι σκύλοι εντοπίζουν τις μυρωδιές των σκαθαριών, που είναι πολύ μικρά και δύσκολο να εντοπιστούν με το μάτι.

Εκδηλώσεις και Δράσεις για τη Φύση

   Ο οργανισμός Nose for a cause διοργανώνει εκδηλώσεις, όπως το Cavers Fest 2025, που θα λάβει χώρα από 16 έως 18 Μαΐου 2025 στο Καταφύγιο Αγράφων. Το φεστιβάλ θα εστιάσει στην προώθηση της σπηλαιολογίας και της ορεινής Ελλάδας, προσφέροντας δραστηριότητες όπως εξερευνήσεις σε σπήλαια, πεζοπορίες και παρουσιάσεις.

   Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλές δραστηριότητες, προάγοντας έτσι την ευαισθητοποίηση γύρω από την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής. Με ελεύθερη είσοδο, το Cavers Fest αναμένεται να προσελκύσει πολλούς λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητών και των κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δύο μηνών βρέφος νοσεί από μηνιγγίτιδα στην Αχαΐα

user 3

Άρης: Απόσταση από την Άνοδο στη Volley League μετά από Γενναία Προσπάθεια

user 3

Θεσσαλονίκη: Τέλος 700 ΙΧ από τους δρόμους – Ποια αυτοκίνητα μαζεύει ο δήμος

praktiki 4