Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουϊζίδου βγάζουν τα συζυγικά τους άπλυτα στη φόρα στην ξεκαρδιστική, τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη κωμωδία Sexy Laundry της Michele Riml, που έχει ανέβει στο θέατρο Αριστοτέλειον.
Η ηθοποιός. Ρένια Λουιζίδου, καλεσμένη της εκπομπής «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 μίλησε για το έργο και την ιδιαίτερη ματιά του στα ζητήματα ενός ζευγαριού, αλλά και τη «σκόνη» του χρόνου.
«Στο συγκεκριμένο έργο, είμαι μια γυναίκα σε κρίση, έχει γκρίνια, απαιτεί, διεκδικεί το δίκιο της. Ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα από τη θέση της, τη δικαιολογεί. Είναι μια γυναίκα σε οριακό σημείο, η διαφορά με το σύζυγο είναι ότι αυτή την κρίση δεν την έχει πάρει χαμπάρι. Από έξω όταν το βλέπεις, είναι ένα ωραίο ζευγάρι. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος που περνάει. Η σκόνη που αφήνει ο χρόνος, που αργείς πολύ να το πάρεις χαμπάρι ότι έχει συμβεί αυτό. Είναι πιο ύπουλο γιατί είναι η καθημερινότητα σε παίρνει από κάτω. Η ηρωίδα περνά την κρίση μετά τα 50 και σε σχέση του τι περιμένει η κοινωνία από μια γυναίκα, ο άνδρας δεν απολογείται. Ο άντρας μετά τα 50 δεν απολογείται για τον χρόνο που περνάει από πάνω του, ενώ η γυναίκα απολογείται. Το έργο παίζεται σε όλο τον κόσμο με επιτυχία. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με το με το που έχει να κάνει με τους ανθρώπους που είναι παντού το ίδιο», όπως ανέφερε και πρόσθεσε:
Για τον άνδρα και τη γυναίκα: «Είναι σαν να είναι, σαν να λειτουργούμε με διαφορετικό λογισμικό ο καθένας. Αλλού είναι το focus, σε μία γυναίκα, αλλού, σε έναν άντρα, είναι και η κατασκευή μας, η ψυχολογία του ίδιου του κάθε φύλου διαφορετική, αλλά είναι και αυτό που συμβαίνει γύρω μας διαφορετικό. Αλλιώς αντιμετωπίζεται ένας άντρας με τον χρόνο να περνάει, κοινωνικά δηλαδή και αλλιώς αντιμετωπίζεται μία γυναίκα. Με την αφέλειά της, (σ.σ.ο ρόλος που υποδύεται) βρίσκει ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα να κλείσει σε ένα καινούργιο, μοντέρνο ξενοδοχείο για ένα Σαββατοκύριακο. Και παίρνει και ένα εγχειρίδιο, έναν οδηγό ας πούμε, με ασκήσεις ερωτικού περιεχομένου, τις οποίες προσπαθούν να εκτελέσουν με ολέθρια βεβαίως αποτελέσματα. Σαστίζει ο άνδρας, γιατί ούτε την έκρηξη την έχει αντιληφθεί».
Για τα αποτελέσματα έρευνας που έλεγαν ότι νεαρά παιδιά έχουν ζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας από το 2018 για διάφορα θέματα, όχι μόνο ερωτικά, το μέλλον, την οικογένεια και όλα αυτά.
«Πρώτα από όλα είμαστε απολογούμενοι που έχουν φτάσει να πηγαίνουν σε ψυχοθεραπευτές από τα 18 τους, τόσο μαζικά.
Μιλάω για τη δική μου γενιά, που αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν το κάνουμε πολύ καλά σαν γονείς, σαν προηγούμενες γενιές, σαν σύστημα, σαν κοινωνία. Είναι και μια τάση της εποχής. Μακάρι να είναι επί της ουσίας, γιατί και η ψυχοθεραπεία είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο στα χέρια ενός ανθρώπου, που όμως είναι αποφασισμένος να ψυχοθεραπευτεί».
Τέλος ανέφερε: «Το 50% της υπόθεσης, πέρα από το ότι έχουμε ένα ωραίο έργο στα χέρια μας, είναι ένα ωραίο κείμενο, αντικειμενικά και σύγχρονο, με θέμα που αγγίζει όλη την γκάμα των ανθρώπων.
Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι στα αλήθεια 25 χρόνια παντρεμένος ή μεσήλικας, ας πούμε στη μέση ηλικία.
Όποιος βιώνει μια μακροχρόνια σχέση και μοιράζεται την καθημερινότητά του με έναν άνθρωπο, μπορεί πολύ καλά να καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε. Όμως αυτά τα έργα, το 50% της ιστορίας είναι η χημεία που δημιουργεί το συγκεκριμένο το ντουέτο. Η αλήθεια είναι ότι ταιριάζουμε πάρα πολύ (σ.σ. για τη συνεργασία της με τον Σπύρο Παπαδόπουλο)».