Εντάσεις Ινδίας και Πακιστάν: Οι Απειλές για τα Υδατικά Δικαιώματα
Η Ινδία εργάζεται προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι «ούτε μια σταγόνα» από τα νερά του Ινδού ποταμού δεν θα φτάσει στο Πακιστάν, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υδάτινων Πόρων της Ινδίας, Σ.Ρ. Πατίλ. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή αυξημένης έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους από την ανεξαρτησία τους το 1947. Η πολιτική κατάσταση φαίνεται να πυροδοτεί περαιτέρω την ήδη ταραχώδη αυτή σχέση.
Μετά την επίθεση της Τρίτης στο ινδικό Κασμίρ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 26 πολίτες, η Ινδία κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ για υποστήριξη ισλαμιστών ανταρτών. Από την πλευρά του, το Πακιστάν απορρίπτει τις κατηγορίες ως «παράλογες» και απαιτεί αποδείξεις που να τις τεκμηριώνουν. Η διπλωματική ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με τις συνεχείς αλληλοκατηγορίες και την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.
Την Τετάρτη, η Ινδία ξεκίνησε την εφαρμογή κυρώσεων εναντίον του Πακιστάν, με μια σειρά από διπλωματικά μέτρα που έχουν κυρίως συμβολική σημασία. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν την αναστολή της στρατηγικής συνθήκης που αφορά τους υδάτινους πόρους της περιοχής του Ινδού ποταμού. Επίσης, ανακοινώθηκε το κλείσιμο βασικών συνοριακών σταθμών και η ανάκληση διπλωματών, ενδυναμώνοντας τη θέση της Ινδίας στο ζήτημα αυτό.
Η κατάσταση αυτή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για διεθνή παρέμβαση και διάλογο, καθώς οι πυρηνικές δυνάμεις όπως είναι η Ινδία και το Πακιστάν πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά τις εντάσεις προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.