www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: Κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις προσωπικού και τη λειτουργία των χειρουργείων

D0d1b1c336785f91bd1c67d4358d5bc5 no watermark
Κοινοποίηση

Ελλείψεις προσωπικού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Σε κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προκειμένου να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Ιπποκράτειο είναι απελπιστική. Οι ελλείψεις έχουν φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα. Ο υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί μέτρα για την κατάσταση κατά την τελευταία του επίσκεψη, αλλά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Από τις 16 ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν μόνο 6», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιώργος Δόντσιος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού φτάνει στο 30%, ενώ από τα 38 κρεβάτια ΜΕΘ που είναι διαθέσιμα, βρίσκονται σε λειτουργία μόλις τα 19. Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται να διαχειριστούν έναν υπερβολικό αριθμό περιστατικών και να παρέχουν φροντίδα σε πολλές περιπτώσεις ταυτόχρονα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρθηκε στην αδυναμία αξιολόγησης των υπηρεσιών από τους πολίτες, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει σωστά τη δουλειά μιας νοσηλεύτριας, η οποία έχει υπό την ευθύνη της τόσα πολλά κρεβάτια κατά τη διάρκεια της βάρδιας της. «Προσπαθούμε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες, αλλά οι συνθήκες είναι αδιανόητες», πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την ψυχολογική και σωματική τους υγεία, καθώς πάνω από 3.000 συνάδελφοί τους έχουν αναγνωρισθεί με αναπηρίες που προκύπτουν από το άγχος και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Τα προβλήματα εντείνονται, όπως εξήγησε ο κύριος Δόντσιος, καθώς όλοι οι ασθενείς από τα περιφερειακά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας καταλήγουν στη Θεσσαλονίκη, επιβαρύνοντας περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Επιπρόσθετα, στην πόλη έχουν ήδη διεξαχθεί 2.000 απογευματινά χειρουργεία, τα οποία καλύπτονται δωρεάν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, η διαδικασία αυτή δεν προχωράει, καθώς το προσωπικό είναι απελπισμένα exhausted και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβριο. «Από τα δωρεάν χειρουργεία, δεν έχει καταβληθεί ούτε ένας μήνας στους εργαζόμενους που συμμετείχαν», δήλωσε.

Το προσωπικό συνεχίζει να παλεύει για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι θα αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, Γιάννης Κούτρας, ανέφερε επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση των αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς οι πολίτες δεν έχουν την ασφάλεια που απαιτείται για την εκτέλεση απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων.

Η ανάγκη για άμεσες λύσεις είναι επιτακτική, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγειονομική περίθαλψη και η προστασία της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΠΘ: Ρυθμίσεις για Διαγραφές, Μερική Φοίτηση και Διακοπή Σπουδών

user 3

Ηρακλής: Εξασφάλισε Θέση στα Πλέι Οφ του Μπάσκετ με Συναρπαστική Εμφάνιση

user 3

Χειμερινοί Κολυμβητές: Ανοιξιάτικες Εξερευνήσεις στις Παραλίες της Κομοτηνής

user 3