Εξελίξεις στην Ισραηλινή Επιθετικότητα κατά του Λιβάνου
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις κατά μελών της Χεζμπολά στο Λίβανο χθες (6/4), συμπάντων με τη διάρκεια επίσκεψης της Αμερικανίδας αναπληρώτριας ειδικής απεσταλμένης στη Μέση Ανατολή. Σε δηλώσεις της, η κυρία Όρταγκους ανέφερε ότι στον σκοπό της επίσκεψης περιλαμβάνεται η «πίεση» για τον αφοπλισμό του λιβανικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς και η προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η ισραηλινή επιχείρηση στην πόλη Ζέμπκιν του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δυσάρεστες συνέπειες καθώς «στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους», όπως δήλωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Αντίθετα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι η επιχείρηση στόχευε σε «δυο τρομοκράτες της Χεζμπολά», οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, ήταν στο έδαφος της Λιβανικής επικράτειας και προσπαθούσαν να ανοικοδομήσουν τρομοκρατικές υποδομές.
Ο στρατός του Λιβάνου αντέτεινε ότι στην περιοχή που βομβαρδίστηκε δεν υπήρχε στρατιωτικό υλικό, διευκρινίζοντας τη στάση του στο θέμα. Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 27 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν τακτικούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο.
Η Διπλωματία στην Μέση Ανατολή
Η Μόργκαν Όρταγκους, κατά την επίσκεψή της για δεύτερη φορά στο Λίβανο, πραγματοποιεί συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης της χώρας προκειμένου να ενισχύσει τις διεθνείς πιέσεις προς την κατεύθυνση του αφοπλισμού της Χεζμπολά και της σταματήσεως των εχθροπραξιών. «Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση», δήλωσε η αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη στο δίκτυο LBCI, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Λιβάνου και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Αλί Φαγιάντ, μέλος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, αντέτεινε την καταγγελία του για την «επέμβαση» της αμερικανικής κυβέρνησης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται προέρχονται από «ξένες βουλήσεις» και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λιβανικής κοινωνίας. Αρμόδιος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη καταστροφής των στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολά για να διασφαλιστεί ότι μόνο το κράτος θα διατηρεί όπλα.
Η Κατάσταση στην Περιοχή
Η απόφαση 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθορίζει ότι μόνο οι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών και ο στρατός του Λιβάνου μπορούν να είναι παρόντες στο νότιο τμήμα της χώρας, και καλεί για τον αφοπλισμό όλων των μη κρατικών οργανώσεων. Η Χεζμπολά καλείται να αναδιατάξει τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι και να διαλύσει τυχόν στρατιωτικές υποδομές που ενδέχεται να έχουν απομείνει στην περιοχή.
Όσον αφορά το Ισραήλ, υπήρξε υποχρέωση να ολοκληρώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τον Λίβανο, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, καθώς οι μονάδες του παραμένουν σε στρατηγικές θέσεις στην περιοχή.
Οικονομικά Θέματα και Εξωτερικοί Παράγοντες
Η Μόργκαν Όρταγκους ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την υποστήριξη του Λιβάνου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απαραίτητες για την οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας. Πίεση ασκείται ώστε ο Λίβανος να ξεφύγει από τη γκρίζα λίστα των χωρών που παρακολουθούνται αυστηρά για ξέπλυμα χρημάτων και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένας πιο εξελιγμένος χρηματοπιστωτικός τομέας.
Μέχρι σήμερα, οι λιβανικές αρχές είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν στην υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ροή κεφαλαίων μετά από χρόνια κρίσης που προκλήθηκαν από κακοδιοίκηση και διαφθορά.
Η κυρία Όρταγκους συναντήθηκε πρόσφατα με σημαντικούς υπουργούς της κυβέρνησης του Λιβάνου και σχολίασε θετικά το σχέδιο μεταρρυθμίσεων τους, τονίζοντας τα μετρά που εφαρμόζουν στα αεροδρόμια για την ενίσχυση της ασφάλειας των πτήσεων και επιβατών.
Η Χεζμπολά, γνωστή για την παραμονή της οπλισμένης της δύναμης παρά την λήξη του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, το 1975-1990, φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό, με την ηγεσία της να πλήττεται από τις συνεχείς συγκρούσεις και τις συνέπειες των επιθέσεων.