Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η Ιταλία ως Τιμώμενη Χώρα
Το πλούσιο πρόγραμμα της παρουσίας της Ιταλίας ως τιμώμενης χώρας στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (8-11 Μαΐου) ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στο Ιταλικό Ινστιτούτο. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα Πάολο Κούκουλι, ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ Νίκος Μπακουνάκης και ο διευθυντής του Ιταλικού Ινστιτούτου Αθηνών Φραντσέσκο Νέρι.
Η Ιταλία θα συμμετάσχει με 50 ομιλητές, 16 εκδότες και τρεις πρωτότυπες εκθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικές αναφορές στην εκατονταετία από τη γέννηση του συγγραφέα Αντρέα Καμιλλέρι και στον μεγάλο δημιουργό κόμικ Hugo Prat. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες που αναδεικνύουν την πολιτιστική αξία της ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας στην Ελλάδα.
Το θέμα της συμμετοχής της Ιταλίας, “Κοντινοί Ορίζοντες”, αποτυπώνει την πολιτιστική εγγύτητα ανάμεσα στις δύο χώρες της Μεσογείου, προωθώντας τη δημιουργία διαλόγου, αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, παρατήρησε πως η συμμετοχή αυτή είναι ενδεικτική της βαθιάς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα, αυξάνοντας την πολιτιστική ταυτότητα και την αλληλεπίδραση των δύο λαών.
Στη συνέχεια, στη δήλωσή του, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Πάολο Κούκουλι, τόνισε πως η Έκθεση Βιβλίου προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για την προώθηση των ιταλικών πολιτιστικών αξιών στην Ελλάδα και αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των πολιτιστικών ανταλλαγών στην ενίσχυση της λογοτεχνικής παραγωγής.
Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, Νίκος Μπακουνάκης, επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής της Ιταλίας με πολυφωνικές παρουσίες και θεματικές ενότητες που αντανακλούν τις πολιτικές εμπορικού ενδιαφέροντος για την εκδοτική παραγωγή. Πληροφορίες για την αύξηση των ιταλικών βιβλίων που εκτυπώνονται στην Ελλάδα αναδείχθηκαν, καθώς και η στρατηγική του ΕΛΙΒΙΠ για την ενίσχυση της ελληνικής λογοτεχνίας μέσω μεταφράσεων στα ιταλικά.
Ο διευθυντής του Ιταλικού Ινστιτούτου, Φραντσέσκο Νέρι, παρουσίασε το πρόγραμμα που περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες: “Μία κοινή ματιά”, “Πέρα από τον Ορίζοντα”, “Περιπέτειες της στεριάς και της Θάλασσας” και το “Επαγγελματικό Πρόγραμμα”, που απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου των εκδόσεων.
Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, πλήθος αναγνωρίσιμων συγγραφέων θα συμμετάσχει, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων όπως η Αντρέα Μαρκολόνγκο και ο Αντόνιο Μαντσίνι. Παράλληλα, Έλληνες μεταφραστές και εκδότες θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, ενισχύοντας τη διαπολιτισμική συνεργασία.
Στις 200 τ.μ. του Ιταλικού περιπτέρου στην Έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους τίτλους των πρόσφατων ιταλικών βιβλίων και να συμμετάσχουν σε γαστρονομικές εμπειρίες που θα προσφέρουν τρία ιταλικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας την πλούσια γαστρονομία της Ιταλίας.