Συνομιλίες για την Αποκλιμάκωση του Εμπορικού Πολέμου Κίνας – ΗΠΑ
Ο Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Κίνας συγκεντρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη, επιδιώκοντας να βρουν λύσεις για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που είχε ξεκινήσει ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνέπειες αυτής της εμπορικής αντιπαράθεσης έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, επηρεάζοντας τις εμπορικές συναλλαγές και την παγκόσμια αγορά.
Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, που είναι οι πιο σημαντικές από την αρχή της εμπορικής αντιπαράθεσης, περιλαμβάνουν πληθώρα αξιωματούχων όπως ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής σε θέματα εμπορίου Τζέιμσον Γκριρ, καθώς και τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ. Οι συνομιλίες αυτές, που προγραμματίζονται για σήμερα και αύριο, προέρχονται από μια περίοδο έντονων τάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Χθες, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει τη δυνατότητα μείωσης των τιμωρητικών δασμών που έχει επιβάλει στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, ενδεχομένως σε ποσοστά γύρω στο 80%. Η δήλωση αυτή έγινε στη διάρκεια μιας συνέντευξης του Υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ στο Fox News, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ χρησιμοποιεί τους δασμούς ως πολιτικό εργαλείο για να ασκήσει πίεση σε συμμάχους και εμπορικούς εταίρους. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, οι δασμοί για τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα έχουν φτάσει στο 145%, ενώ το Πεκίνο έχει ανταπαντήσει με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα. Αυτό έχει οδηγήσει σε ουσιαστική αναστολή διμερών εμπορικών συναλλαγών και στην πρόκληση σημαντικών αναταράξεων στις παγκόσμιες αγορές.
Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, τόνισε τη σημασία των συνομιλιών στη Γενεύη, θεωρώντας τις ως ένα θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση. Ο Ελβετός Υπουργός Οικονομίας Γκι Παρμελέν χαρακτήρισε ήδη επιτυχία το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διάλογο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης φαίνεται να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με ένα πλεονέκτημα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση 8,1% στις εξαγωγές της τον Απρίλιο, σημείο που διαφέρει σημαντικά από τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση περίπου 18%. Αν και οι Κινέζοι ισχυρίζονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τη διεξαγωγή των συνομιλιών, η αμερικανική πλευρά προειδοποιεί ότι δεν θα γίνουν μονομερείς μειώσεις δασμών χωρίς ανταλλάγματα από το Πεκίνο.
Σύμφωνα με τον Χάουαρντ Λάτνικ, επικρατεί η ελπίδα πως οι συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια συμφωνία που θα διασφαλίσει την αναστολή των περισσότερων, αν όχι όλων, των δασμών που έχουν επιβληθεί. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι πιθανότατα συμβολική και όχι ριζική, με την πιθανότητα αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά όχι επίλυσης των θεμελιωδών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να έχει απευθείας επαφή με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσω των ανωτέρων τους. Ωστόσο, η στάση των Κινέζων φαίνεται να είναι ότι θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα πριν από μια τέτοια συνάντηση.
Τέλος, απόψεις των ειδικών γίνονται πλέον ξεκάθαρες. Ο Σου Μπιν, καθηγητής στη σχολή διεθνούς εμπορίου της Κίνας και της Ευρώπης, δεν αναμένει ότι οι δασμοί θα επιστρέψουν σε «λογικά επίπεδα» και εκτιμά ότι, ακόμη και στην περίπτωση μείωσης, αυτοί θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθιστώντας δύσκολες τις κανονικές εμπορικές σχέσεις.