Καθολική Εκκλησία Θεσσαλονίκης: Ιστορία και Λατρευτικές Εκδηλώσεις
Στην οδό Φράγκων, που στο παρελθόν υπηρέτησε ως ο «πυρήνας» του εμπορίου της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της Αμώμου Συλλήψεως, γνωστός και ως Φραγκοκλησιά. Η κατασκευή του άρχισε το 1897 βάσει σχεδίων του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και ολοκληρώθηκε το 1899. Τα θεμέλια του νέου ναού τοποθετήθηκαν στη θέση ενός προγενέστερου ναού του 1867 που υπήρχε εκεί και υπέστη σοβαρές ζημιές από τη μεγάλη φωτιά του 1897. Προτού κατασκευαστεί ο ναός αυτός, στον ίδιο χώρο βρισκόταν ο ναός του Αγίου Λουδοβίκου, ο οποίος χτίστηκε το 1742 και καταστράφηκε το 1839.
Ακόμη και μετά τις φθορές που υπέστη το 1944, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μέρος της εκκλησίας υπέστη βομβαρδισμούς, η εκκλησία δεν σταμάτησε να λειτουργεί. Η Φλώρα Τσόκου, η οποία έχει περάσει μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της εντός της Καθολικής Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης, αναφέρεται στην ιστορία της. Μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη από την Αλβανία και το 1991, η μητέρα της άρχισε να εργάζεται στην εκκλησία, ενώ η ίδια ανέλαβε τη θέση της το 2016, έπειτα από προτροπή των Πατεράδων της Εκκλησίας.
«Δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα με τους ορθόδοξους Χριστιανούς. Η πίστη και η αγάπη μας για τον Χριστό είναι η ίδια», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Τσόκου. Σημαντική αναφορά αξίζει να γίνει για την εκδήλωση που φιλοξένησε η ιστορική Εκκλησία την περασμένη εβδομάδα. Η συναυλία με τη Nakas Gospel Choir προσέφερε ένα ενδιαφέρον ρεπερτόριο, δημιουργώντας ευφορία και ψυχική ανάταση σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, πραγματοποιούνται πολλές λατρευτικές εκδηλώσεις στην Καθολική Εκκλησία. Την Κυριακή των Βαΐων, η Θεία Λειτουργία τελείται στις 9:00 και 10:30, ενώ στις 19:00 γίνεται στα αγγλικά. Η Θεία Λειτουργία συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες, με ξεχωριστές τελετές που περιλαμβάνουν τη λατρεία του Μυστικού Δείπνου και τη διαδικασία της Προσκύνησης της Αγίας Ευχαριστίας.
Στη Μ. Παρασκευή, η Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού τελείται στις 15:00, ακολουθεί η Ακολουθία των Παθών και στην συνέχεια η περιφορά του Επιταφίου. Το Μ. Σάββατο διεξάγεται η Πασχαλινή Αγρυπνία και την Κυριακή του Πάσχα, η Θεία Λειτουργία τελείται το πρωί στα ελληνικά και το απόγευμα στα αγγλικά. «Το βράδυ της Μ. Πέμπτης, οι γυναίκες της εκκλησίας και τα παιδιά της νεολαίας στολίζουν τον επιτάφιο έως τα ξημερώματα», σημειώνει η κ. Τσόκου.
«Η περιφορά του Επικαφλίου γίνεται συνοδευόμενη από μπάντα και χορωδία, και οι πιστοί ραίνουν τους δρόμους με λουλούδια. Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική», προσθέτει. Οι τελετές αυτές δεν είναι μόνο εθιμοτυπικές αλλά και πνευματικά φορτισμένες, προσελκύοντας την προσοχή και την ευλάβεια των πιστών.
Θρησκευτικός Τουρισμός στην Καθολική Εκκλησία
Σύμφωνα με την κ. Τσόκου, η Καθολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πιστοί από χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία επισκέπτονται την εκκλησία και συμμετέχουν στις θείες λειτουργίες. «Κάθε Κυριακή, κυρίως κοντά στο Πάσχα, η εκκλησία γεμίζει από πιστούς, καθώς είναι από τις λίγες Καθολικές Εκκλησίες στην περιοχή», εξηγεί η κ. Τσόκου.
Εκτός από τους Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν το 80% των επισκεπτών, υπάρχουν επίσης Ισπανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Ουκρανοί, ενώ αρκετοί ορθόδοξοι Χριστιανοί επισκέπτονται την εκκλησία. «Μηνιαίως, οι λειτουργίες διεξάγονται και σε άλλες γλώσσες όπως στα ιταλικά, στα ισπανικά και στα πολωνικά», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η προσέλευση γκρουπ αυξάνεται συνεχώς τελευταία.
«Οι επισκέπτες ακολουθούν τα βήματα του Αγίου Παύλου, έρχονται από περιοχές όπως η Βέροια, η Κόρινθος και οι Φίλιπποι. Όταν επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, είναι ενθουσιασμένοι και συχνά συνδυάζουν τις επισκέψεις τους με άλλες εκκλησίες, όπως του Αγίου Δημητρίου», σημειώνει. Σημαντική είναι και η αναφορά ενός ξεναγού που παλαιότερα δήλωσε ότι κατά την ολοκλήρωση του ναού, ο Ποζέλι γονάτισε και ευχαρίστησε τον Θεό για την ολοκλήρωση του έργου.