Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, σύμφυτο με την «από αιώνων άφθαρτη παράδοση» του τόπου, ξεκινάνε στον Σοχό οι εκδηλώσεις της Αποκριάς 2025. Στοιχείο ενταγμένο στον Εθνικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι Κουδουνοφόροι του Σοχού δεν είναι απλά ένα ακόμη καρναβαλικό δρώμενο, αλλά αξιακό βίωμα για το σύνολο της κοινωνίας των ντόπιων κατοίκων, που ζώνονται τα μεράκια τους, και βηματίζουν στους αρχέγονους ρυθμούς της βαριάς κληρονομιάς, που φροντίζουν να μεταλαμπαδεύουν πιστά στους επίγονους.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα καλοχρονίτικα, γονιμικά δρώμενα, που βιώνουν με ιδιαίτερο ζήλο οι Σοχινοί μέχρι σήμερα. Είναι συλλογική προσπάθεια, αλλά και ατομική υπόθεση και ευθύνη του κάθε Σοχινού. Απαραίτητα στοιχεία, εκτός από δέρματα μαύρου τράγου, είναι ο μελωδικός ήχος των κουδουνιών, ο ρυθμικός βηματισμός, το ερωτικό τραγούδι και το κέρασμα. Εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2019.
Φορέας του εθίμου είναι μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του τόπου που φροντίζουν να τo διαφυλάττουν στο πέρασμα των χρόνων. Επικουρούν στο «μεράκι» τους και οι φορείς του Σοχού όπως π.χ. Σύλλογοι, η Δημοτική Ενότητα Σοχού κτλ που ομοίως συμμετέχουν στην τέλεσή του.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
19.00 μμ: Η ντόπια παράδοση, γίνεται Θεατρική παράσταση. «Τι καλό – κακό μας βρήκε…» το νέο θεατρικό πόνημα σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Μήττα, που πλαισιωμένος από μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Γυναικών και κατοίκους του Σοχού, ανοίγουν την σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
11 πμ: Ο Σοχός δίνει ραντεβού με τις παραδόσεις και στην Κεντρική του Πλατεία, υποδέχεται τον Πολιτιστικό – Αθλητικό Σύλλογο ΛΑΓΚΑΔΑ, τον Σύλλογο Γυναικών Νιγρίτας «Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο απ’ το Σκούταρι Σερρών, τον Μουσικοχορευτικό Λαογραφικό Σύλλογο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης, και τον Λαογραφικό Όμιλο Βλάχων και Φίλων “ΛΑΪΛΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ”, που με το πέρας της παρουσίασης θα συμπαρασύρουν κατοίκους και επισκέπτες, σε ένα αξέχαστο γλέντι, συνοδεία των Ορχηστρών του Ηλία Δημάνου και των Μαλαμάδων.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16.30 μμ: Παιδικός Αποκριάτικος Χορός
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ
18:00 μ.μ.: Παραδοσιακοί χοροί από τον ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» ΣΟΧΟΥ.
18:30 μ.μ: «ΡΟΥΜΠΑ»
Το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι του γαμπρού (ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» ΣΟΧΟΥ – στέκι απέναντι από το καφέ «Χαγιάτι» στο σπίτι της νύφης (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ – στέκι νότια του ΚΑΠΗ ΣΟΧΟΥ, στο ακίνητο Τσολάκη Ζαχαρία), συνοδεία παραδοσιακής μουσικής ( ζουρνάδες – ορχήστρα Γιάννη Ζουρνατζή) διερχόμενο για τα απαραίτητα «αντέτια» και απ’ την Κάτω Αγορά όπου λειτουργεί το παραδοσιακό σπίτι της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ (στέκι δίπλα στο κατάστημα «Οκτώ).
Φυσικά όλοι οι συμμετέχοντες «χορεύουν» παραδοσιακά, υπό τους ήχους νταουλιών και ζουρνάδων, για να καταλήξουν στις 20.00 μμ, στο «ΖΑΠΟΥΣ», το άναμμα δηλαδή της καθαρτήριας φωτιάς, στο «Κουμλούκ» (Πλατεία Εθν.Αντίστασης) και στην Κεντρική Πλατεία.
Σπίτι γαμπρού: ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΟΧΟΥ, στο ακίνητο απέναντι από το καφέ «ΧΑΓΙΑΤΙ».
Σπίτι νύφης : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ, στο ακίνητο – κατάστημα Τσολάκη Ζαχαρία στην αγορά – νότια από το ΚΑΠΗ Σοχού.
Σπίτι παραδοσιακό ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ, στην κάτω αγορά στο ακίνητο Ελένης Προίκα (δίπλα στο κατάστημα «ΟΚΤΩ».
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ
12.00 : Οι Σύλλογοι Λαγυνών, Κουφαλίων και Αυγής, συνοδεία της «BROΝZA BANDA» βηματίζουν στα ηχοχρώματα του Πόντου, της Θράκης, της Ηπείρου και της Μακεδονίας, ενώ ακολουθεί η «Παρωδία Γάμου», ή, όπως είναι γνωστός, «Ο Γάμος της Αράπκας», όπου ολόκληρο το χωριό, απ΄ τα ΔΥΟ ΒΡΥΣΙΑ ως την ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ γίνεται μια παρέα, στον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΟΧΟΥ, προετοιμασία και ντύσιμο της νύφης, στον ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» ΣΟΧΟΥ, προετοιμάζει του γαμπρού, στην οικία ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ, συγγενείς και κουμπάροι, ψήνουν, χορεύουν και τραγουδούν, με χάλκινα, ζουρνάδες και νταούλια, για να καταλήξουν στο «ξύρισμα του γαμπρού» και στα «στεφανώματα» στην κεντρική πλατεία του Σοχού.
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ
Οι Κουδουνόφοροι «Μέριου» έχουν την τιμητική τους.
Μετά τα χορευτικά συγκροτήματα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΟΧΟΥ, της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ, του ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» ΣΟΧΟΥ και λοιπών χορευτικών ομάδων του Σοχού, καθώς και παραδοσιακοί χοροί από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ, που θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους από τις 12.00 – 13.00 μμ στην Κεντρική Πλατεία χορούς και τραγούδια της πατρίδας μας, ακολουθεί το ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΩΣ που ονομάζεται στην ντοπιολαλιά «Προστάβανι» (νεότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους γηραιότερους δίνοντάς τους ένα πορτοκάλι και φιλώντας τους το χέρι προκειμένου να ζητήσουν συγνώμη κι έτσι να προχωρήσουν στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας).
Φέτος για πρώτη φορά, στην παρουσίαση του Εθίμου, μετέχουν οι ωφελούμενοι των ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΔΑΟ ΑμεΑ – ΚΔΗΦ «ΘΑΛΠΩΡΗ»
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μοιράζονται φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα ΔΩΡΕΑΝ, καθώς και ντόπιες πίτες, γλυκές, με ρύζι, γάλα κι αυγά, καθώς κατά το τυπικό οι ΣΟΧΙΝΟΙ το Σάββατο της Τυρινής, την παρασκεύαζαν και την μοίραζαν απαραίτητα σε τρία σπίτια, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών.
15.00 μμ: Ξεκινά η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ, εν αρχή με πεζοπόρα και άλλα τμήματα κατοίκων, φορέων και Συλλογικοτήτων, Μαθητών των Νηπιαγωγείων, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και Λυκείου Σοχού, καθώς και των προσκεκλημένων εκπολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και της Δομής ΚΔΑΠ «4everkids Sohos».
Ακολουθεί ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ απ’ τους Συλλόγους με τα έθιμα της ΠΡΟΙΚΑΣ και ΜΠΟΥΓΚΑΖΙΑΪΑ
15.30 μμ: Κουδουνοφόροι «Μέριου», κάθε ηλικίας, από βρέφη στις κούνιες, μέχρι και… αιωνόβιους τελεστές που το λέει η καρδιά τους, ξεχύνονται, «στα καλντερίμια της κωδωνόκρουστης αλήθειας μας», περιμετρικά της Πλατείας, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης, για το έθιμο – βίωμα, που φθάνει στους χρόνους μας ίδιο κι απαράλλαχτο αιώνες τώρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων το στολίδι του Σοχού, το Τοπικό Μουσείο στην Κάτω Αγορά, θα παραμείνει ανοιχτό και επισκέψιμο, με ΔΩΡΕΑΝ είσοδο για όλους τους επισκέπτες.
Εκτός απ’ την πλούσια Συλλογή του, στο Τοπικό Μουσείο μπορεί κάθε επισκέπτης να δει από κοντά τις φορεσιές των Κουδουνοφόρων και να δοκιμάσει το Καλπάκι