Η Ινδία καταγγέλλει το Πακιστάν για παραβιάσεις της εκεχειρίας
Η κυβέρνηση της Ινδίας εξέφρασε σοβαρές κατηγορίες κατά του Πακιστάν, ισχυριζόμενη ότι υπήρξαν «επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις» της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, μετά από τέσσερις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή του Κασμίρ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Βίκραμ Μίσρι, αναφέρθηκε σε αυτές τις παραβιάσεις κατά τη διάρκεια δηλώσεών του προς τα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας έχουν λάβει εντολές να ανταποκριθούν «με τον κατάλληλο τρόπο» στις εν λόγω προκλήσεις.
«Στις τελευταίες ώρες, διαπιστώσαμε επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας», δήλωσε ο Μίσρι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες δράσεις από το Πακιστάν. Κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «να σταματήσει κάθε παραβίαση των συμφωνηθέντων και να αντιδράσει με σοβαρότητα». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η ένταση στην περιοχή παραμένει αυξημένη και ο αντίκτυπος των συγκρούσεων είναι αισθητός σε πολλές πτυχές της ζωής των πολιτών.
Σύγκρουση και αντιαεροπορική άμυνα
Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις, η περιοχή της Σριναγκάρ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη του ινδικού Κασμίρ, είχε γίνει μάρτυρας ισχυρών εκρήξεων, γεγονός που ενεργοποίησε την αντιαεροπορική άμυνα. Αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να εντείνουν τις φοβίες σχετικά με μια νέα κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο κρατών έχουν ιστορικές ρίζες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Αταουλάρ Ταράρ, αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ινδίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καταγραφεί παραβιάσεις από την πλευρά του Πακιστάν. Αυτή η αντίθεση στις δηλώσεις αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της κατάστασης και το διαρκές αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών.
Η Κίνα και οι υποστηρικτικές της δηλώσεις
Σε μια σχετική εξέλιξη, η Κίνα εξέφρασε τη στήριξή της στις προσπάθειες των Ινδίων και Πακιστανών ηγετών να φτάσουν σε μια εκεχειρία. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουανγκ Γι, υπογράμμισε τη διάθεση της Κίνας να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης. Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πακιστανό ομόλογο του, Ισάκ Ντα, τόνισε ότι η Κίνα ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, δεδομένων των γεωγραφικών συνόρων που διαθέτει με τις δύο χώρες.
Η κατάσταση στο Κασμίρ συνεχίζει να είναι τεταμένη και οι διεθνείς αντιδράσεις φαίνεται να έχουν ποικιλία, καθώς η απαίτηση για σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη υπερβαίνει τα εθνικά συμφέροντα των εμπλεκομένων μερών.