www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καστοριά: Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων ως λύση για την ανασύσταση της γουνοποιίας

1eaef7f930482d9418ff9645d7f82a27 no watermark
Κοινοποίηση

Η Γουνοποιία στην Καστοριά: Προκλήσεις και Νέες Ευκαιρίες

Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος άρχισε την καριέρα του στον τομέα της γούνας από την ηλικία των 15 ετών, ξεκινώντας ως «φασονίστας». Κατά την διάρκεια της χούντας, εγκατέλειψε το σχολείο και μετανάστευσε στη Γερμανία, όπου συνεχίζει να εργάζεται στον τομέα της γούνας. Στην ηλικία των 25 ετών, επιστρέφει στην Ελλάδα και με τη βοήθεια ενός συνεταίρου ιδρύει τη δική του επιχείρηση. Αυτή η περίοδος σηματοδότησε την ακμή της ελληνικής γουνοποιίας, με κέντρο την Καστοριά, καθώς οι αγορές της Ευρώπης και αργότερα οι χώρες που προήλθαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης άρχισαν να δέχονται τα προϊόντα αυτόν του κλάδου.

Σήμερα, ο Γιώργος Μιχαλόπουλος βιώνει την κρίση της γούνας στην περιοχή και αναπολεί τις ένδοξες ημέρες του κλάδου. Οι προοπτικές για τη γουνοποιία στην Καστοριά, που επί μισό αιώνα στηρίζει την οικονομία της δυτικής Μακεδονίας και συμβάλλει σημαντικά στις ελληνικές εξαγωγές, φαίνονται δυσοίωνες, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κατάσταση της Αγοράς

Κατά τη διάρκεια της 50ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες, ο Γιώργος Μιχαλόπουλος επισημαίνει ότι, παρότι υπάρχει αυξημένη συμμετοχή εμπορικών αντιπροσώπων από 40 χώρες, το ενδιαφέρον είναι χλιαρό. «Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία αποδεικνύονται καταστροφικές για τον κλάδο μας. Οι επιχειρήσεις μας είναι ουσιαστικά κλειστές και δεν μπορούμε να παράγουμε προϊόντα για εξαγωγή», αναφέρει.

Ο Μιχαλόπουλος εκφράζει την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα του κλάδου, κάνοντας λόγο για «σημαντικές ανακατατάξεις» που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Κινέζοι ανταγωνιστές, που είχαν ήδη ισχυρή παρουσία στη Ρωσία, έχουν εκμεταλλευτεί την απουσία των Ελλήνων επιχειρηματιών και έχουν καταλάβει προνομιακά δίκτυα αγοράς χωρίς κόστος.

Οι Νέοι Κίνδυνοι

Από την άλλη πλευρά, ο Μιχαλόπουλος επισημαίνει δύο στρατηγικής σημασίας παράγοντες που θα καθορίσουν την επιβίωση της γουνοποιίας, μη σχετιζόμενους με τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου. «Η ρωσική αγορά δείχνει μια αλλαγή προτίμησης από τις νέες Ρωσίδες καταναλωτές, που στρέφονται σε άλλα είδη ένδυσης πέρα από τη γούνα», σημειώνει. Παράλληλα, οι τεχνίτες του κλάδου, εξαιτίας της κατάστασης, εγκαταλείπουν το επάγγελμα, επιλέγοντας άλλα επαγγέλματα όπως ο τουρισμός για να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες.

Ο Μιχαλόπουλος προειδοποιεί ότι αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα χάσουμε το πολύτιμο τεχνικό προσωπικό που διαθέτουμε. Αυτό μπορεί να σημάνει ουσιαστικά τον θάνατο του κλάδου της γουνοποιίας.

Ευκαιρίες και Προοπτικές

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει λύση για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, ο Μιχαλόπουλος δηλώνει ότι δεν ζητάει ενισχύσεις, αλλά επιθυμεί να επιτραπεί στις επιχειρήσεις του να εξάγουν τα προϊόντα τους. Ταυτόχρονα, από την Καστοριά προκύπτουν νέες ευκαιρίες εξέλιξης στον τομέα της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, μια δραστηριότητα που αναπτύσσεται και αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων συνεισφέρει στην τοπική οικονομία, με επιτυχίες όπως οι φάρμες που υιοθετούν ποιοτικούς ελέγχους και κερδίζουν βραβεία για την ποιότητα των παραγόμενων δερμάτων. Η Ελλάδα, πλέον, αναδεικνύεται ως μια νέα παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή δερμάτων, με τις επιχειρήσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων να καλύπτουν το 30% του παγκόσμιου αποθέματος γουνοδερμάτων.

Στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, η συμμετοχή επιχειρηματικών αποστολών από χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έρχεται να ενισχύσει την ανάγκη για συνεργασίες και νέες αγορές, καταδεικνύοντας τη δυναμική του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε για άλλο οπαδικό επεισόδιο καταδικασμένος για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού

Oμάδα Σύνταξης Γ

“Όταν οι γυναίκες δημιουργούν” στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

praktiki 4

Κατανόηση της Λεπτοσπείρωσης: Συμπτώματα, Θεραπεία και Πρόληψη

admin