www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Καστοριά: Ποινή 18 ετών για υπάλληλο λόγω γαστρεντερίτιδας σε Άργος Ορεστικό

82f3b2871f0904bc46759cd1679ed8ca no watermark
Κοινοποίηση

Καταδίκη δημοτικού υπαλλήλου για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό

Ένας πρώην υπάλληλος του δήμου Άργους Ορεστικού, ο οποίος βρέθηκε υπεύθυνος για τη μαζική εκδήλωση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που έπληξαν κατοίκους της περιοχής πριν από 6 χρόνια, καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 18 ετών και 4 μηνών. Η υπόθεση συνδέεται με την κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο φέρεται να είχε υποστεί υποβάθμιση.

Εντούτοις, ο τότε και σημερινός δήμαρχος του Άργους Ορεστικού αθωώθηκε για την ίδια υπόθεση. Ο καταδικασθείς υπάλληλος είχε την ευθύνη της διενέργειας ελέγχων και χλωριομετρήσεων του ύδατος, και κρίθηκε ένοχος για υποβάθμιση του περιβάλλοντος εξ αμελείας καθώς και για σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, οι οποίες θεωρούνται πλημμελήματα.

Η Δικαστική Διαδικασία

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κοζάνης, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση λόγω ειδικής δωσιδικίας του δημάρχου, αναγνώρισε στον υπάλληλο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η απόφαση περιλάμβανε μετατροπή της ποινής σε 5 ευρώ την ημέρα με αναστολή της εκτέλεσης, εν αναμονή της δευτεροβάθμιας δίκης.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι παραλείψεις στη χλωρίωση του δικτύου ύδρευσης τον Ιανουάριο του 2019 είχαν αποτέλεσμα την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στο σύστημα, προκαλώντας γαστρεντερίτιδα σε συνολικά 635 κατοίκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Ειδικότερα, μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας 58χρονος ο οποίος νοσηλεύθηκε για πάνω από 4 μήνες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω του συνδρόμου Guillain-Barré, που προκάλεσε μόνιμες σωματικές βλάβες.

Ιστορικό και Νέες Εξελίξεις

Η υπόθεση είχε αρχίσει το 2019, όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ κινητοποιήθηκε για τα αναφερόμενα κρούσματα. Ωστόσο, η αρχική δικογραφία τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς. Ένας μήνας αργότερα, ο 58χρονος κατέθεσε μήνυση κατά του δημάρχου και άλλων υπευθύνων, η οποία ακολούθως τέθηκε επίσης στο αρχείο. Ωστόσο, το 2023, η Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας ανέσυρε την υπόθεση και κινήθηκε η ποινική διαδικασία, οδηγώντας σε δίκη των δύο υπευθύνων.

Οι ανακριτές επισήμαναν παραλείψεις στους καθημερινής ελέγχους των επιπέδων υπολειμματικού χλωρίου σε διάφορα σημεία του δικτύου, γεγονός που συνέβαλε στην υγειονομική κρίση. Φαίνεται ότι οι έλεγχοι γίνονταν μόνο μία φορά την εβδομάδα, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του γλυκού ύδατος που καταναλώνουν οι κάτοικοι.

Θέσεις και Αντιδράσεις

Στις απολογίες τους, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο υπάλληλος απέρριψαν τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι άλλοι παράγοντες ήταν υπεύθυνοι για την κατάσταση του νερού. Αναφέρθηκαν σε αρμοδιότητες που είχαν οι τότε αντιδήμαρχοι, των οποίων η ευθύνη δεν ήταν άμεσα στο χέρι τους, παρά την σοβαρότητα της υπόθεσης.

Το δικαστήριο τελικά έκρινε ένοχο τον δημοτικό υπάλληλο, αφαιρώντας από την αρχική κατηγορία τη σχέση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος με τη σωματική βλάβη του 58χρονου. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του 58χρονου, οι ελλείψεις στις εξετάσεις του νερού δεν επέτρεψαν να αποδειχθεί με απόλυτη σιγουριά ότι το μολυσμένο νερό προκάλεσε το σύνδρομο Guillain-Barré, ωστόσο, η θεωρία αυτή παραμένει το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τις ιατρικές εκθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 1896 – 1936 μέσα από τη ματιά και τα τεκμήρια του Νικολάου Χριστοδούλου

diktiou

Θεσσαλονίκη: Μια απέραντη ψησταριά η Βασιλέως Ηρακλείου – Γλέντι για άλλη μία χρονιά

diktio diktio

Η «Φθινοπωρινή ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζωφ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

diktiou