www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κινέζοι εκμεταλλεύονται τους δασμούς Τραμπ πουλώντας ψεύτικες πολυτελείς τσάντες στο TikTok σε εξευτελιστικές τιμές

91210b4a494dbea6d47442c84a6d883b
Κοινοποίηση

Η Επιχείρηση Πώλησης Πλαστών Πολυτελών Προϊόντων μέσω TikTok

Μια προσεκτικά οργανωμένη επιχείρηση πώλησης πλαστών εμπορευμάτων φαίνεται να κρύβεται πίσω από την πρόσφατη δημοτικότητα κάποιας αναρτήσεις στο TikTok. Αυτές οι αναρτήσεις επωφελούνται από τη σύγχυση σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς και ταυτόχρονα προωθούν προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι αυθεντικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι απομιμήσεις.

Δημιουργοί περιεχομένου από την Κίνα, παρουσιαζόμενοι ως εργαζόμενοι ή υπεργολάβοι πολυτελών προϊόντων, υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές αρχές έχουν άρει ρήτρες εμπιστευτικότητας. Αυτή η απόφαση σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους επιτρέπει στους υπεργολάβους να αποκαλύπτουν διαδικασίες κατασκευής πολυτελών προϊόντων και ενθαρρύνει τους δυτικούς καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές, που συχνά είναι πολύ χαμηλότερες από τις επίσημες τιμές των επώνυμων προϊόντων.

Η Σχέση με τους Δασμούς και η Αγορά

Ορισμένα viral βίντεο αναφέρουν ότι οι τιμές για επώνυμα προϊόντα, όπως μία τσάντα, μπορούν να διαμορφωθούν από 38.000 σε 1.400 δολάρια. Οι μάρκες πολυτελείας όπως οι Hermès, Chanel και Louis Vuitton, οι οποίες δηλώνουν ότι η παραγωγή τους γίνεται στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνούνται να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στα βίντεο αυτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ζακ Σαρλ, ιδρυτή του Κέντρου Πολυτελείας και Δημιουργίας, η ιδέα ότι οι μεγάλες μάρκες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα, είναι «παράλογη». Διαβεβαιώνει ότι αν υπήρχαν αληθινές αποδείξεις για κάτι τέτοιο, αυτό θα σήμαινε την καταστροφή αυτών των εμπορικών σημάτων, καθώς η ποιότητα και η διαδικασία παραγωγής τους απαιτούν εξειδικευμένη εργασία και χρόνος.

Η Δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Χρήστες του TikTok προβάλλουν την εξειδίκευση των Κινέζων εργατών ως «κρυφών χεριών» των μεγάλων εμπορικών σημάτων, όμως ο Σαρλ υπογραμμίζει ότι τα εργαστήρια που εμπλέκονται στην παραγωγή πλαστών προϊόντων δεν τηρούν όλα τα απαραίτητα στάδια ποιότητας.

Πολλοί χρήστες που διακινούν αυτού του είδους το περιεχόμενο φαίνεται να στοχεύουν στο να «ανοίξουν ρήγματα» στις πεποιθήσεις των καταναλωτών, δημιουργώντας αμφιβολίες και αποσκοπώντας έτσι στην πώληση παράνομων προϊόντων. Ο Σαρλ χαρακτηρίζει αυτή την κατάσταση ως μια εκστρατεία, που εξαπλώνεται απροσδόκητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι δύσκολη στην καταπολέμηση.

Προβλήματα Παραποίησης και Νομικές Συνέπειες

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κίνα είναι αναγνωρισμένη ως η κορυφαία χώρα παραποίησης προϊόντων στον κόσμο, με εκτιμήσεις που δείχνουν ότι το 70 έως 80% των πλαστών προϊόντων κατασκευάζονται εκεί. Η πώληση πλαστών προϊόντων διώκεται ποινικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες. Στη Γαλλία, η παραποίηση τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία χρόνια και πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παραποίηση κοστίζει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνουν τα είδη ένδυσης, τα καλλυντικά και τα παιχνίδια.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση και προσοχή από τους καταναλωτές και τις αρχές σχετικά με την αγορά προϊόντων από μη επίσημες πηγές, ειδικότερα μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αποκριάτικοι ρυθμοί στο Ωραιόκαστρο με το CultBattles και τον Μιχάλη Εμιρλή

Oμάδα Σύνταξης Β

Θεσσαλονίκη άνοιξε τις πύλες της στη μαθητική έκθεση εθελοντισμού υγείας

user 3

Τεχνολογική Ανάπτυξη στη Γαύδο: Εγκατάσταση Σύγχρονου Συστήματος Τηλεμετρίας για την Παρακολούθηση των Δεξαμενών Ύδρευσης

user 3