www.thessalonikinews.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρίσιμη Στιγμή για την Ανάπλαση της ΔΕΘ: Ανοίγοντας Νέους Ορίζοντες για τη Θεσσαλονίκη

6233ef548e1c2976712a4d8d05eab636 no watermark
Κοινοποίηση

Η Ανάπλαση της ΔΕΘ: Βασικό Εγχείρημα για την Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης επισημαίνουν την ανάγκη για ταχύτερη πρόοδο στο σημαντικό εγχείρημα της ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τα επιμελητήρια της πόλης προτείνουν την έγκαιρη εκκίνηση του project, που στοχεύει στην ανάδειξη νέων αναπτυξιακών προοπτικών για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο Ρόλος του Εκθεσιακού Κέντρου

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, τονίζει ότι το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ο ίδιος σημειώνει πως η ανάπλαση προγραμματίζεται με σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα του χώρου.

«Το σχέδιο της ανάπλασης επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ενοποιημένου πάρκου Πολιτισμού και Πρασίνου, το οποίο θα έχει θετική επίδραση στις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης. Η νέα ΔΕΘ θα αποδώσει τη μισή έκταση του ακινήτου της στους πολίτες, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του πράσινου στην πόλη», προσθέτει.

Πλεονεκτήματα και Στρατηγική Ανάπτυξης

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ εντοπίζει τα πλεονεκτήματα της πρότασης για την ανάπλαση, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Μη αύξηση της συνολικής δόμησης
  • Συγκέντρωση της εκθεσιακής δραστηριότητας, απελευθερώνοντας έτσι χώρο
  • Δημιουργία πεζόδρομων και χώρων ελεύθερης θέας προς τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης
  • Διαχείριση κυκλοφορίας με αναδιοργάνωση των ροών εντός του χώρου
  • Δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση στο κυκλοφοριακό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής

Οικονομικά Οφέλη για την Πόλη

Η χρηματοδότηση της ανάπλασης θα γίνει μέσω μοντέλου δημόσιας και ιδιωτικής συνεργασίας (ΣΔΙΤ). Αξιοσημείωτο είναι ότι, με την ολοκλήρωση του έργου, το εκθεσιακό κέντρο αναμένεται να αποφέρει στην πόλη περίπου 350-400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Αυτά τα οφέλη αναμένονται ήδη από την κατασκευαστική φάση του έργου, με κύκλο εργασιών που αναμένεται να κυμαίνεται γύρω από 70-80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ θα εξασφαλιστούν 1.000 θέσεις εργασίας.

Ενίσχυση της Διεθνούς Ταυτότητας της Θεσσαλονίκης

Το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, σε συνδυασμό με ένα business center και το νέο πάρκο των 100 στρεμμάτων, αναμένεται να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη διεθνή εκθεσιακό και τουριστικό προορισμό. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει και, σύμφωνα με τον κ. Μασούτη, το επιμελητήριο είναι αισιόδοξο ότι το έργο επιτέλους εισέρχεται σε φάση υλοποίησης, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη.

Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μενεξόπουλος, καλεί για ταχύτερους ρυθμούς εξέλιξης του project, δηλώνοντας τη συμφωνία του με το σχέδιο αλλά υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρηγορότερη πρόοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δροσερό Εορδαίας: Αγέλη λύκων περικύκλωσε αγρότη

diktiou

Αργεντινή: Μεταφορά απειλούμενων πτηνών στη Χιλή για διασώση της βιοποικιλότητάς τους

user 3

Καταθέσεις Πρότασης Δυσπιστίας από Κυριάκο Μητσοτάκη με Σφοδρή Επίθεση σε Ανδρουλάκη και Φάμελλο ζωντανά

user 3