www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη: Νέες Προοπτικές στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Θεσσαλονίκη

Dda72b513820a665b93a9df6eab84b94
Κοινοποίηση

Εκδήλωση για την Κυβερνοασφάλεια και την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 29 Απριλίου 2025, εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με θέμα: «Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μιχαήλ Μπλέτσας, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και Ερευνητής στο MIT Media Lab. Η εκδήλωση διεξήχθη στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος» στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξάνδρεια, στη Σίνδο.

Ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, στους χαιρετισμούς του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Μπλέτσα για τη συμμετοχή του, τονίζοντας τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. «Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί όλους μας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις της θα πρέπει να αποτελούν τη βασική προτεραιότητα του δημόσιου τομέα και των ψηφιακών υπηρεσιών. Η αναγκαιότητα ύπαρξης αποτελεσματικών συστημάτων ασφαλείας είναι επιτακτική, καθώς οι προκλήσεις είναι πολλές και η τεχνολογική εξέλιξη συνεχής. Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου για την ψηφιακή του οργάνωση, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μπλέτσας παρουσίασε τους στόχους και τα επιτεύγματα της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, αναφέροντας ότι αναμένονται εφαρμοστικές αποφάσεις για τη συμμόρφωση των εποπτευόμενων φορέων. «Θα υπογραφεί σύντομα η ΚΥΑ που αφορά τα τεχνικά μέτρα», εξήγησε, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των φορέων που παρακολουθούνται από την Αρχή. «Από 71 φορείς έχουμε καταγράψει μέχρι τώρα 400 και εκτιμούμε ότι ο αριθμός θα φτάσει τους 2000», πρόσθεσε, καταδεικνύοντας την ευθύνη της Αρχής να δημιουργήσει κανονισμούς κυβερνοασφάλειας και το πλαίσιο συμμόρφωσης.

Ο κ. Μπλέτσας τόνισε επίσης τον ρόλο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην ετοιμασία νέων επαγγελματιών στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, επισημαίνοντας ότι «είναι απαραίτητο τα πανεπιστήμια να παρέχουν στους φοιτητές τους ένα ισχυρό υπόβαθρο και δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εξελίσσονται επαγγελματικά». Υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης καθώς η κυβερνοασφάλεια είναι ένα δυναμικό πεδίο που απαιτεί γνώση και συνεργασία από πολλούς τομείς.

Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα στο ΔΙΠΑΕ

Ο Κωνσταντίνος Χειλάς, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, αναφέρθηκε στα δύο προπτυχιακά τμήματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο, στη Σίνδο και στις Σέρρες. Ξεκαθάρισε ότι τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν μαθήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια. Ανέφερε επίσης ότι το ΔΙΠΑΕ προσφέρει εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Cyber Security στην Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, με υψηλό ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων στον τομέα εργασία. Ο κ. Μπλέτσας, ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με τις θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάνουν τις 400.000, διαβεβαιώνοντας ότι ο τομέας αυτός προσφέρει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Δύο απόφοιτοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο Δημήτριος Γρένδας και ο Κυριάκος Σταυρίδης, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, τονίζοντας την αξία των σπουδών τους στην επαγγελματική τους πορεία και την άμεση αποκατάσταση που είχαν.

Δράσεις Προστασίας στον Ψηφιακό Κόσμο

Ο κ. Μπλέτσας ενημέρωσε για τις δράσεις της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, που περιλαμβάνουν την υπογραφή emails από δημόσιους φορείς, καθώς και συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την αποκοπή μη αυθεντικών μηνυμάτων. Τόνισε τη σημασία της προσοχής στον τελικό αποδέκτη, υπογραμμίζοντας ότι κανένα προσωπικό δεδομένο δεν πρέπει να κοινοποιείται σε μη ελεγχόμενες επικοινωνίες. Παρουσίασε, επίσης, νέα μορφή εξαπάτησης που περιλαμβάνει ψευδές γράμμα από τράπεζα με QR code που οδηγεί σε απατηλούς συνδέσμους, επισημαίνοντας τις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπλέτσας συμβούλεψε τους φοιτητές να ακολουθήσουν τα πάθη τους με αφοσίωση και να εξελίσσονται στον τομέα τους. «Να ακολουθείτε πάντα αυτό που σας αρέσει και να επιδιώκετε την αριστεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Βουλευτής Δημήτρης Κούβελας, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Αθανάσιος Μπέγκας και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Έφη Θεοδωράκη. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Οικονόμου.

Βιογραφικό του Μιχάλη Μπλέτσα

Ο Μιχαήλ Μπλέτσας είναι Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας από τον Απρίλιο του 2024. Διαθέτει πλούσια εμπειρία ως Ερευνητής στο Media Lab του MIT από το 1996. Είναι υπεύθυνος για κομβικά ζητήματα που αφορούν την προστασία και αποθήκευση δεδομένων. Ήταν μέλος της κομβικής ομάδας της πρωτοβουλίας «Ένα Laptop για Κάθε Παιδί» (OLPC) και έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη δικτύων και τη συμβουλευτική σε θέματα τεχνολογίας. Έχει υποστηρίξει τη δημιουργία υποδομών για μηχανική μάθηση και έχει παρακολουθήσει πολλές διεθνείς εκδηλώσεις ως κεντρικός ομιλητής. Κατέχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό τίτλο στη Μηχανική Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πάσχα με Κλωστές: Η Κυρία Χρυσούλα Μοιράζεται Τα Μυστικά Της Αβίαστης Παράδοσης

user 3

Διευθυντής CIA Αποκαλύπτει Διακοπή Ανταλλαγής Πληροφοριών Με Ουκρανία Κατ’ Εντολήν Τραμπ

user 3

Σταθεροποιείται το Δίκτυο Ηλεκτροδότησης στην Πορτογαλία: Κάλυψη των Αναγκών στην Ισπανία

user 3