www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυρωμένο το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον Τομέα της Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης

815118c8a51134386638718f6b809ec4 no watermark
Κοινοποίηση

Κυρώσεις και Συμφωνίες στον Τομέα της Άμυνας

Με σημαντική κοινοβουλευτική στήριξη και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο αφορά την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία στους τομείς της αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Υπέρ της κύρωσης του Μνημονίου ψήφισαν οι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Σπαρτιάτες, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και οι Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, χαρακτήρισε το Μνημόνιο αυτό «μια ακόμη απόδειξη της εξαιρετικής σχέσης που έχει η Ελλάδα με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου». Επισήμανε ότι οι σχέσεις Ελλαδας – Αιγύπτου είναι σε πολύ καλό επίπεδο από το 2020, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία για την ΑΟΖ από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κάνοντάς την μία διπλωματική και ουσιαστική επιτυχία. Αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή Συμφωνία μεταξύ δύο ιστορικών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Βασικοί Στόχοι του Μνημονίου

Ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι οι βασικοί στόχοι του Μνημονίου περιλαμβάνουν:

  • Διασφάλιση της ασφάλειας των αεροπορικών και ναυτιλιακών μεταφορών στην περιοχή,
  • Η σύσφιξη των δεσμών με την Αίγυπτο,
  • Η ενίσχυση των προσπαθειών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, μέσω τεχνικής υποστήριξης και της ύπαρξης συνδέσμου του Πολεμικού Ναυτικού στο κέντρο συντονισμού διάσωσης του Πειραιά,
  • Η αναγνώριση της πάγιας θέσης της Ελλάδας όσον αφορά την ταυτοποίηση της ελληνικής περιοχής ευθύνης για παροχή υπηρεσιών ναυτικής έρευνας και διάσωσης με την αντίστοιχη αεροναυτική περιοχή.

«Αυτό το Μνημόνιο ενισχύει και ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές για την εξωτερική πολιτική στην περιοχή, μέσω μίας πολιτικής που έχει καθοριστεί και ασκηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε ο Υφυπουργός.

Σημαντικές Παρεμβάσεις από Κοινοβουλευτικούς Παράγοντες

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, υπογράμμισε ότι «η υπόθεση της έρευνας και διάσωσης έχει απασχολήσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας για πολλά χρόνια». Αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση των θεμάτων έρευνας και διάσωσης, αλλά και στις αμφισβητούμενες περιοχές στις οποίες αυτά ασκούνται. Τόνισε τη σημασία της αποστολής μηνύματος προς την Αιγυπτιακή Βουλή, ότι η ελληνική Βουλή υποστηρίζει ομόφωνα αυτή τη συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι εξαιρετικές και ότι είναι προς όφελος της χώρας μας να τις ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Από την Επιτροπή εγκρίθηκε επίσης ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την «Κύρωση Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Στρατηγείου Συμμαχικής Διοίκησης Μικτής Δύναμης Νάπολης, αναφορικά με την Παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους για την Εκτέλεση της Άσκησης «NOBLE JUMP 2017». Ο κ. Δαβάκης clarified that this is a formal ratification process for providing support to the NATO exercise in 2017.

Υπέρ της κύρωσης ψήφισαν οι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.ΛΥ, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανασχεδιασμός Πολιτικών Υγείας: Προτάσεις Γεωργιάδη για Καινοτομία και Βελτίωση του Clawback

user 3

Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας διακίνησης ναρκωτικών στην Αττική: Συλλήψεις και μεγάλα ευρήματα (video)

user 3

Θεσσαλονίκη: Δεκατρείς συλλήψεις για παραβάσεις ηχορύπανσης σε νυχτερινά καταστήματα

user 3