www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λιθουανία: Απαγόρευση εναέριου χώρου σε πτήσεις ηγετών ενόψει στρατιωτικής παρέλασης στη Μόσχα

72dada394f5272dfabef451de1d5d312 no watermark
Κοινοποίηση

Λιθουανία: Έκλεισε τον εναέριο χώρο στα αεροσκάφη που μετέφεραν τους ηγέτες Σλοβακίας και Σερβίας στη Μόσχα

Η Λιθουανία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι οποίοι κατευθύνονται στη Μόσχα για να παρακολουθήσουν την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία αυτή την Παρασκευή. Η παρέλαση διοργανώνεται προς τιμήν της 80ής επετείου από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας και είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις μνήμης της Ρωσίας.

Ο Φίτσο και ο Βούτσιτς είναι μεταξύ των ξένων ηγετών που έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν στην εκδήλωση της Ημέρας Νίκης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα 15min, οι αποφάσεις της κυβέρνησης να μην επιτραπεί η πτήση αυτών των αεροσκαφών είναι «αρνητικές».

Αιτίες Κλεισίματος του Εναέριου Χώρου

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς έχουν απομακρυνθεί από τη συντομότερη διαδρομή μέσω της Λευκορωσίας, μετά από ένα περιστατικό το 2021 που αφορούσε την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair από το καθεστώς του προέδρου Λουκασένκο. Τα αεροσκάφη που ταξιδεύουν μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης πλέον χρησιμοποιούν συνήθως τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας για τη διαδρομή τους. Επιπλέον, ο ουκρανικός εναέριος χώρος έχει κλείσει από το 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ακόμη πιο περίπλοκη κατάσταση για τις πτήσεις στην περιοχή.

Η Λιθουανία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, έχει δραστηριοποιηθεί ως **ισχυρός υποστηρικτής** της Ουκρανίας από την αρχή της σύγκρουσης, δείχνοντας σταθερή θέση ανάμεσα στους εταίρους της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Αντιδράσεις και Επιπλοκές

Ταυτόχρονα, η Σλοβακία και η Ουγγαρία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων, γεγονός που επιδεινώνει τη σχέση τους με τις Βρυξelles όσον αφορά τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Ναουσέντα εξήγησε ότι η απαγόρευση πτήσεων συνδέεται με παρεμβολές του GPS στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να καθορίσει την πηγή αυτών των παρεμβολών, που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προκαταβολικά αποδώσει στη Ρωσία.

«Η ασφάλεια όλων των ανθρώπων που ταξιδεύουν μέσω Λιθουανίας, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών, είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας», τόνισε ο Ναουσέντα. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει τη δέσμευση της Λιθουανίας για την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της ασφάλειας στον εναέριο χώρο της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη- Οι προσδοκίες για τη φετινή διοργάνωση

diktio diktio

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή φυγόποινος που είχε καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Oμάδα Σύνταξης Β

Βιομηχανική Στρατηγική: Ο Ρόλος του Εκτελεστικού Αντιπροεδρεύοντος στην Αθήνα

user 3