www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Αιτήσεις, Έλεγχοι και Πτυχές της Αδειοδότησης στο ΣτΕ

B6e702840af90392e0097efeabc0fbbf no watermark
Κοινοποίηση

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Νέα Αιτήματα και Εξελίξεις

Δεκατρείς αιτήσεις υποβλήθηκαν την Δευτέρα 31 Μαρτίου, ημερομηνία λήξης της διαδικασίας, στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Αυτό αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, με μία από τις αιτήσεις να σχετίζεται με το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας θα είναι υπεύθυνες για την <>εξέταση> και πληρότητα των υποβληθέντων φακέλων. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων, οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), υπεύθυνη για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία των ξένων παραρτημάτων, καθώς και για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους. Επίσης, οι φάκελοι θα σταλούν και στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) προκειμένου να ελεγχθούν οι κτιριολογικές προϋποθέσεις.

Τα μητρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που κατέθεσαν αίτηση προέρχονται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν προηγούμενες συνεργασίες με ελληνικά ιδιωτικά κολλέγια. Μοναδική εξαίρεση είναι το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, το οποίο δεν είχε παρουσία στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Παρά τις υποβολές αιτήσεων, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι <>η αίτηση δεν ισοδυναμεί με την αδειοδότηση>.

Αυστηροί Έλεγχοι και Δυσκολίες

Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε στη <>Μακεδονία> ότι <>η αδειοδότηση των ιδρυμάτων θα προκύψει μετά από αυστηρούς ελέγχους από τις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία>. Η ποιότητα των ιδρυμάτων είναι προτεραιότητα και οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου θα τηρηθούν αυστηρά. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι τα εγκεκριμένα ιδρύματα θα υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για τη διατήρηση του στρατηγικού σχεδιασμού που έχουν υποβάλει. Οι ιδρύματα που υποβλήθηκαν μέχρι 31 Μαρτίου και εγκρίνονται θα μπορούν να λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, με το Sunderland University να έχει ήδη υποβάλει αίτηση για το 2026-2027.

Η διαδικασία έγκρισης περιλαμβάνει 120 ημέρες για τους ελέγχους από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ. Ο κ. Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις όσον αφορά την εκτίμηση της ποιότητας των αιτήσεων και δήλωσε ότι <>όποια πανεπιστήμια αδειοδοτηθούν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο<>. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η κύρια προτεραιότητα.

Απαντώντας στις αντιρρήσεις σχετικά με την παρουσία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι <>οι αιτήσεις προέρχονται από τα μητρικά πανεπιστήμια και η άδεια θα χορηγηθεί σε αυτά>. Η έννοια του κολλεγίου δεν έχει θέση στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και τα μέχρι τώρα κολλέγια δεν είχαν υποστεί τη διαδικασία αυστηρού ελέγχου που εφαρμόζεται για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Συνεργασίες και Πρόγραμμα Σπουδών

Τα μητρικά πανεπιστήμια που κατέθεσαν αιτήσεις περιλαμβάνουν τα:
– The Open University – Anatolia College
– The University of York – CITY College
– University of Greater Manchester – New York College
– Université Sorbonne Paris Nord – IdEF College
– University of Derby – Mediterranean College
– The University of West London – BCA College
– University of Essex – Aegean College
– University of Nicosia
– London Metropolitan University – City Unity College
– Queen Margaret University – Μητροπολιτικό Κολλέγιο
– The University of Keele – Μητροπολιτικό Κολλέγιο
– University of East London – Μητροπολιτικό Κολλέγιο
– Sunderland University – DEI College.

Αν και το κολλέγιο Ανατόλια, το City και το DEI College ενδέχεται να αδειοδοτηθούν, αναμένεται να λειτουργήσουν ως μη κρατικά ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο του 2025. Ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής και πρύτανης του New York College, σημειώνει ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ξένους φοιτητές, εφόσον οι επιδιώξεις των πανεπιστημίων δεν περιλαμβάνουν τις παθογένειες των δημόσιων ιδρυμάτων.

Το New York College έχει δημιουργήσει συνεργασίες με το University of Greater Manchester και σχεδιάζει νέες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα περιλαμβάνουν σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Υγειονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Ο κ. Μπουραντάς προσθέτει ότι η τιμή των διδάκτρων θα είναι χαμηλότερη από αυτή που ζητούν οι κυπριακές σχολές.

Το παράρτημα του Πανεπιστημίου του York θα προσφέρει αρχικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, με τρεις κύριες σχολές. Οι εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη θα περιλαμβάνουν κτίριο στο κέντρο της πόλης και πανεπιστημιακό campus στο Ωραιόκαστρο, με σύγχρονα αμφιθέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο Γιάννης Βερβερίδης, αντιπρόεδρος του University of York Europe Campus, δήλωσε ότι η δημιουργία αυτού του παραρτήματος στην Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί μία σημαντική επένδυση στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τη διεθνή συνεργασία. Τα δίδακτρα για τις προπτυχιακές σπουδές αναμένονται στα 6.900 ευρώ ανά έτος, με έμφαση στην αριστεία και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια για υποτροφίες.

Οικονομικό Αποτύπωμα και Στρατηγικές Στήριξης

Το Κολλέγιο Ανατόλια έχει ολοκληρώσει σχέδια ανάπτυξης για ένα νέο campus που θα περιλαμβάνει επιπλέον κτίρια και προγράμματα. Ο Δρ. Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, αναφέρει πως η εγκαθίδρυση ενός διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα προσφέρει πλεονεκτήματα και θα ενισχύσει την προσέλκυση επενδύσεων και φοιτητών.

Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να στηρίξει τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως αναφέρει και ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου. Η αύξηση των κονδυλίων και του ακαδημαϊκού προσωπικού αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής πολιτείας στην εκπαίδευση.

Τέλος, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση φορέων και καθηγητών, μέσω του νόμου που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Πέντε άτομα έβαψαν με σπρέι βαγόνια του Μετρό

diktiou

Δήμος Θεσσαλονίκης: Διαγράφονται πάνω από 305.000 κλήσεις του ΚΟΚ ύψους 10 εκατ. ευρώ

Oμάδα Σύνταξης Γ

ΟΤΕ: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ έως το 2027 και η ταχύτητα της οπτικής ίνας στη Βόρεια Ελλάδα

user 3