www.thessalonikinews.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μουσική Αντίκτυποι στη Σπηλιά Πετραλώνων: Μια Μοναδική Συναυλία της ΚΟΘ στην Καρδιά της Χαλκιδικής

F21c8575186962e49ebd37586f900106 no watermark
Κοινοποίηση

Μουσική στο Σπήλαιο Πετραλώνων: Μια Μοναδική Εμπειρία

Διασχίζοντας την οριζόντια τεχνητή σήραγγα, οι τυχεροί που συμμετείχαν στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση εισήλθαν στο εσωτερικό ενός σπηλαίου, το οποίο έχει σχηματιστεί πριν από πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια. Ήταν 8:30 το βράδυ και την ώρα αυτή το σπήλαιο δεν ήταν επισκέψιμο. Ωστόσο, αυτοί οι παρευρισκόμενοι είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική μουσική εκδήλωση, την οποία οι περισσότεροι δεν είχαν φανταστεί ποτέ.

Λίγα λεπτά αργότερα, από την κεντρική αίθουσα του σπηλαίου, ακούστηκαν μουσικές μελωδίες για πρώτη φορά, που πλημμύρισαν όλο τον χώρο. Ο σπάνιος συνδυασμός βιμπράφωνου, φωνής, νικελάρπας και άλλων οργάνων παρουσίασαν οι διεθνούς φήμης σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου και η μουσικός κρουστών Πανάγιω Καραμούζη.

Μια Ξεχωριστή Συναυλία στην Κεντρική Αίθουσα του Σπηλαίου

Η συναυλία που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο εσωτερικό του σπηλαίου Πετραλώνων εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, το οποίο συνδιοργανώνουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ), με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Το σπήλαιο, γνωστό και ως «Κόκκινες Πέτρες», βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κατσίκα και έχει έκταση περίπου 10.000 τ.μ. Ανακαλύφθηκε το 1959 και εκεί εντοπίστηκε το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδιαφέρον ότι, για πρώτη φορά μετά από 1.000.700 χρόνια, ακούστηκε μουσική στο σπήλαιο αυτό.

Μια Μουσική Τελετή σε Έναν Ιστορικό Χώρο

Η Αφροδίτη Πατουλίδου, μιλώντας λίγο πριν από τη συναυλία, ανέφερε: «Δεν πρόκειται για μια συμβατική μουσική παράσταση. Είναι μια τελετή, μια πρόσκληση σε εσωτερικό βίωμα. Ο τρόπος που αντανακλά ο ήχος στο σπήλαιο και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στη γη δημιουργούν ένα σκηνικό που δεν μπορείς να αγνοήσεις». Η συγκίνηση της συγχώνευσης της ανθρώπινης φωνής με έναν προϊστορικό χώρο αναδεικνύει την αξία της καλλιτεχνικής έκφρασης και την επίδραση του χρόνου στην τέχνη.

Η συναυλία άνοιξε με τον Επιτάφιο του Σεικίλου, την αρχαιότερη γνωστή μουσική παρτιτούρα. Συνέχισε με την πρεμιέρα δύο έργων της συνθέτριας Λίνας Τόνια, που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτή την εκδήλωση. Οι μουσικοί παρουσίασαν έργα εμπνευσμένα από παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη μουσική, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξίδευε τους θεατές σε άλλους χρόνους και χώρους.

Η Ειδική Ατμόσφαιρα της Συναυλίας

Οι περιορισμένοι θεατές επηρεάστηκαν από την ηχομορφή του σπηλαίου, υπογραμμίζοντας την ιδιαιτερότητα της μουσικής σ’ έναν τόσο μοναδικό φυσικό χώρο. Η Πανάγιω Καραμούζη επισήμανε ότι ο διάλογος μεταξύ της φωνής και των οργάνων δημιουργεί μια αφηγηματική διάσταση που συμπληρώνει τη μουσική. «Όταν έχουμε έναν τέτοιο ιδιαίτερο χώρο, η μουσική αποκτά μια διαφορετική υπόσταση», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Σίμος Παπάνας.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, Φώτης Γεωργιάδης, σημείωσε τη σημασία της διατήρησης των σπηλαίων ως ευαίσθητα περιβάλλοντα και πως η εκδήλωση τούς δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη μουσική χωρίς να βλάψουν το μνημείο. Το σπήλαιο είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και η πρόσφατη ανακαίνισή του έχει αναβαθμίσει την επισκεψιμότητά του.

Η Συνέχεια της Μουσικής Δημιουργίας

Η ιδιαίτερη αυτή συναυλία αναδείχθηκε ως το αποκορύφωμα του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και προαναγγέλλει επικείμενες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η συμπαραγωγή πολιτιστικών δράσεων αναδεικνύει την αξία της συνέργειας μεταξύ διαφορετικών φορέων και τη δυνατότητα των χώρων πολιτισμού να φιλοξενούν σύγχρονη τέχνη. Η ατμόσφαιρα του σπηλαίου προσέφερε μια σαγηνευτική εμπειρία που καταγράφηκε στο μυαλό των παρευρισκομένων.

Η επαναληπτική συναυλία που ακολούθησε, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, δείχνει πως η υπεραξία της τέχνης μπορεί να γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, αποτελώντας έναν ισχυρό πυρήνα ομαδικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων που προάγουν την κληρονομιά και τον πολιτισμό μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τραμπ: Κατάργηση ομοσπονδιακής βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Columbia

user 3

Μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Χαμάς για την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων στη Γάζα

user 3

Εργατικός Έλεγχος: Ανανεωμένες Ρυθμίσεις και Πρόστιμα στον Τομέα Οδικών Μεταφορών

user 3