www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μυτιλήνη: Η συμμετοχή δύο προσφυγόπουλων από την Παλαιστίνη στην παρέλαση

2626636c3c2b10b86b91fb95bc1cad5a
Κοινοποίηση

Δύο Παιδιά Πρόσφυγες από την Παλαιστίνη Τιμούν την Ελληνική Επανάσταση

Δυο παιδιά πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, μαθητές Γυμνασίου και οι δυο, συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, συμμετέχοντας «ευτυχισμένοι και περήφανοι» στην καθιερωμένη παρέλαση που έλαβε χώρα στην Προκυμαία της Μυτιλήνης, εκπροσωπώντας το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Ανάμεσα στη σημαία και τους συναδέλφους τους, η 12χρονη Σαλμά και ο 13χρονος Μαχμούντ επιβεβαίωσαν την αφοσίωση τους στην ελληνική κοινότητα και τις αξίες του προσκοπισμού.

Η Σαλμά, φορούσε την προσκοπική στολή της και επέλεξε να σκεπάσει τα μαλλιά της με το παραδοσιακό μουσουλμανικό μαντήλι, γεγονός που την καθιστά την πρώτη πρόσκοπο στην Ελλάδα που συμμετείχε σε παρέλαση με μουσουλμανικό μαντήλι στο κεφάλι. Η ώθηση της για συμμετοχή και η επιλογή της να διατηρήσει την πολιτιστική της ταυτότητα μέσα στο προσκοπικό περιβάλλον αποτελούν ζωντανά παραδείγματα αφοσίωσης και αλληλοσεβασμού.

Νομικές Ιστορικές Αλλαγές στον Προσκοπισμό

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μέχρι τον Ιούνιο του 2024, η συμμετοχή νέων από διαφορετικές εθνοτικές καταβολές στις δραστηριότητες του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ήταν περιορισμένη. Σύμφωνα με το Νόμο 440 του 1976, το Σώμα παρείχε εξωσχολική αγωγή μόνο σε Ελληνόπαιδες. Ωστόσο, με την ψήφο του Νόμου 5128 της 30ης Ιουλίου 2024 από το Υπουργείο Παιδείας, οι πόρτες του Σώματος άνοιξαν σε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα. Το άρθρο 81 του προαναφερθέντος νόμου αναφέρει ότι το Σώμα αποσκοπεί στην παροχή εξωσχολικής αγωγής όχι μόνο σε Ελληνόπουλα, αλλά και σε νέους πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, προάγοντας το προσκοπικό σύστημα που προάγει την ηθική διάπλαση και την φυσική αγωγή.

Η Ιστορία των Παιδιών και η Νέα τους Ζωή στη Μυτιλήνη

Τα παιδιά ήρθαν στη Μυτιλήνη με τους γονείς τους από την Ιερουσαλήμ μέσω Τουρκίας, διασχίζοντας τη θάλασσα με βάρκα από τις απέναντι ακτές, πριν από επτά χρόνια. Μετά από μια δύσκολη περίοδο διαβίωσης σε καταυλισμούς, έλαβαν άσυλο και αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη Μυτιλήνη, όπου ο πατέρας τους εργάζεται σε κτήματα. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τους Μυτιληνιούς, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει τη μικρή παλαιστινιακή κοινότητα του νησιού, παρέχοντας στήριξη και καλοσύνη.

Η συμμετοχή τους στην τοπική προσκοπική κίνηση, και συγκεκριμένα στο 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης, έχει αποδειχθεί καθοριστική για την κοινωνικοποίηση τους. Η Σαλμά δηλώνει περήφανη που συμμετέχει σε αυτήν την παγκόσμια παρέα παιδιών, ενώ και ο Μαχμούντ επισημαίνει τη σημασία της φιλίας και των κοινών ενδιαφερόντων που έχουν αναπτύξει.

Ευχές για Ειρήνη

Αναφερόμενοι στον πόλεμο που πλήττει τη Μέση Ανατολή, τα δύο παιδιά εκφράζουν τις ευχές τους για ειρήνη: «Ευχόμαστε να έλθει η ειρήνη, να τελειώσει επιτέλους ο πόλεμος» αναφέρει η Σαλμά, καταδεικνύοντας την επιθυμία τους για έναν κόσμο χωρίς συγκρούσεις και δεινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στο πλευρό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού

diktiou

Η Ελλάδα καταδικάζει τις φρικαλεότητες κατά αθώων πολιτών στη Συρία

user 3

Τραγωδία Τεμπών: Φοιτητές του ΑΠΘ τιμούν τη μνήμη των νεκρών

praktiki 4