www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα Μηχανισμός ΦΠΑ: Στοχευμένο Βήμα κατά της Φοροδιαφυγής

2d6897f188b0dff2da4a2911d9cd9dcf no watermark
Κοινοποίηση

Στρατηγικές Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής μέσω του ΦΠΑ

Το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προχωρά σε ένα νέο και στοχευμένο μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σκοπός είναι η εφαρμογή της υποχρεωτικής υποβολής δήλωσης ΦΠΑ ανά μήνα, που θα επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται να συμβάλλει δραστικά στη μείωση της φοροδιαφυγής στην χώρα.

Από την πρώτη ημέρα του τρέχοντος μήνα, οι επιχειρήσεις που διατηρούν απλογραφικά βιβλία, υποχρεούνται να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποδίδουν τον ΦΠΑ κάθε μήνα, αντί του τριμήνου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που θ’ ανοίξουν από το 2024 και έπειτα, θα ξεκινήσουν τις μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ από τον Ιούλιο του 2025, με αποτέλεσμα πάνω από 30.000 επαγγελματίες και μικρές ατομικές επιχειρήσεις να υποβάλουν τη δήλωση αυτή μηνιαίως. Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο αυτό προγραμματισμό να ενισχύσει τη συμμόρφωση και να δει ποσοστά εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων να φτάνουν το 99%, έναντι 82% σήμερα, καθώς και την πληρωμή του ΦΠΑ στο 85%.

Προαιρετικά Μέτρα για Παλαιές Επιχειρήσεις

Το νέο μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που άνοιξαν από το 2024 και μετά, παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένες να υποβάλλουν ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Σταδιακά, από τον Οκτώβριο του 2025, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις θα έχουν την προαιρετική δυνατότητα να επιλέξουν μηνιαία υποβολή. Ωστόσο, θα μπορούν και πάλι να επιστρέψουν στο τρίμηνο, εφόσον το επιθυμούν.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2025 και για τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας τους, θα υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ μηνιαίως. Από τον Ιούλιο του 2025, αυτή η υποχρέωση θα ισχύσει και για τις νεοσύστατες που έχουν ανοίξει από το 2024.

Πάταξη των Επιχειρήσεων «Πυροτεχνημάτων»

Το μέτρο αυτό, που θεωρείται «ριζοσπαστικό», αποσκοπεί στην καταπολέμηση συγκεκριμένων περιπτώσεων επιχειρήσεων «πυροτεχνημάτων», οι οποίες εμφανίζονται, υποβάλλουν κανονικά όλες τις δηλώσεις τους, αλλά σύντομα μετά κλείνουν χωρίς να αποδώσουν τον ΦΠΑ ή άλλους φόρους, επιβαρύνοντας τα κρατικά ταμεία.

Η απάτη με τις εικονικές επιχειρήσεις γνωρίζει ραγδαία εξάπλωση σε τομείς όπως bar και νυχτερινά κέντρα, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να επιθυμούν να «καρπωθούν» όλο τον ΦΠΑ που εισπράττουν, προτού εξαφανιστούν.
Είναι αρκετά δελεαστικό για αυτούς να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας απλήρωτα χρέη πίσω τους.

Μείωση του Φορολογικού Κενού

Σύμφωνα με στοιχεία, το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2022. Παρόλο που η μείωση είναι σημαντική, το φορολογικό κενό παραμένει υπαρκτό, διαμορφωμένο στα 2,959 δισ. ευρώ. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα αυτό.

Η πορεία αυτή έχει φέρει τη χώρα στις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς η μείωση του κενού από το 2018 έως το 2022 φτάνει το 21,7% σε ετήσιο επίπεδο.

Δημιουργία Ψηφιακού Συστήματος για Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής

Η ΑΑΔΕ ενισχύει τις προσπάθειές της για τη άντληση επιπλέον εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω της ψηφιοποίησης όλων των συναλλαγών των επιχειρήσεων. Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών πέρυσι έφτασε τα 8,3 δισ. ευρώ, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το 2024, τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένονται να αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος μέσω μόνιμων φοροελαφρύνσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το Σάββατο το σκήνωμα του Μακαριστού Άνθιμου

praktiki 4

Εορτή του Ευαγγελισμού: Το Δίδαγμα της Θεοτόκου στην Ορθοδοξία

user 3

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξοπλίζει πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας

Oμάδα Σύνταξης Γ