Νέοι Κανόνες Οδικής Ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια σειρά νέων κανόνων που αφορούν την οδική ασφάλεια, επικεντρωμένων σε τρεις σημαντικούς άξονες:
- Ψηφιακές άδειες οδήγησης προσβάσιμες σε smartphones
- Διετής δοκιμαστική περίοδος για νέους οδηγούς
- Δυνατότητα οδήγησης φορτηγών από 18χρονους υπό ορισμένες προϋποθέσεις
Ψηφιακή Άδεια Οδήγησης
Μια νέα ψηφιακή άδεια οδήγησης εισάγεται, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσω smartphones με την τεχνολογία ψηφιακού πορτοφολιού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η μορφή θα γίνει η κύρια και πιο διαδεδομένη μορφή άδειας οδήγησης στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι χώρες της ΕΕ θα έχουν προθεσμία πέντε ετών και έξι μηνών από την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων για την εφαρμογή της ψηφιακής άδειας οδήγησης.
Διετής Δοκιμή και Όριο Αλκοόλ για Νέους Οδηγούς
Για πρώτη φορά, η ΕΕ θεσπίζει μια υποχρεωτική δοκιμαστική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών για τους νέους οδηγούς. Αυτοί οι οδηγοί θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες και κυρώσεις για παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή η οδήγηση χωρίς τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κατάλληλων συστημάτων προστασίας παιδιών.
Αλλαγές στις Άδειες για Φορτηγά και Λεωφορεία
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών, η ελάχιστη ηλικία απόκτησης άδειας οδήγησης για φορτηγά θα μειωθεί από 21 στα 18 χρόνια, ενώ για τα λεωφορεία η ηλικία θα μειωθεί από 24 στα 21 χρόνια. Ο αιτών θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας. Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν σε 17χρονους να οδηγούν φορτηγά εφόσον συνοδεύονται από έμπειρο οδηγό.
Ο Επίτροπος Μεταφορών, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για τη νέα ρύθμιση, δηλώνοντας ότι «η επικαιροποίηση αυτών των κανόνων για τις άδειες οδήγησης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειών και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ».
Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, καθώς και την δημοσίευση της νέας απόφασης, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια για να ενσωματώσουν αυτές τις οδηγίες στο εθνικό τους δίκαιο.