www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΗΕ: Καταγγέλλει Ισραηλινό Άρμα Μάχης για τον Θάνατο Εργαζομένου στη Γάζα

F190cc93565d402807c5e7cbdcafda8d
Κοινοποίηση

Καταστροφικά Πλήγματα στη Γάζα: Αντίκτυποι και Αντιδράσεις

Τα πλήγματα που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε κτίριο του ΟΗΕ στη Γάζα, από τα οποία σκοτώθηκε ένας Βούλγαρος εργαζόμενος, αποδόθηκαν σε “ισραηλινό άρμα μάχης”, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του διεθνούς οργανισμού στην περιοχή.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ ανέφερε: “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε επί του παρόντος, τα πλήγματα σε κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ στη Ντέιρ αλ Μπάλα στις 19 Μαρτίου προήλθαν από ισραηλινό άρμα μάχης”. Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέτεινε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τα συγκεκριμένα γεγονότα και ανακοίνωσε ότι ερευνά τις συνθήκες του θανάτου του Βούλγαρου υπαλλήλου.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτών, έξι άλλα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, περιλαμβάνοντας υπαλλήλους από τη Γαλλία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και έναν Παλαιστίνιο. Ο Ντουζαρίκ υπογράμμισε πως “η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται αυτό το συγκρότημα του ΟΗΕ ήταν γνωστή στα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης”. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τα πλήγματα αυτά και ζήτησε μια πλήρη, διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα.

Επιπλέον, η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ επεσήμανε την “δύσκολη απόφαση” να μειωθεί το αποτύπωμα του οργανισμού στη Γάζα. “Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί προσωρινά ο αριθμός των υπαλλήλων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας κατά περίπου το ένα τρίτο αυτή την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 30 από τους 100 εργαζόμενους που βρίσκονται εκεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η μείωση αυτή αφορά συγκεκριμένα το προσωπικό της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σε ένα πλαίσιο που το Ισραήλ έχει ανανεώσει τις αεροπορικές επιθέσεις και χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάζοντας την εκεχειρία που ίσχυε από τον Ιανουάριο, ο ΟΗΕ πήρε αυτήν την απόφαση κυρίως για λόγους ασφαλείας και επιχειρησιακούς. Ο εκπρόσωπος του οργανισμού επεσήμανε: “Ο ΟΗΕ δεν εγκαταλείπει τη Γάζα”, δείχνοντας τη σημασία της παρουσίας των περίπου 13.000 υπαλλήλων της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δ. Μακεδονία: 1.000 νέες θέσεις εργασίας με επιχορήγηση επιχειρήσεων για άνεργους

Oμάδα Σύνταξης Β

Άγρια Επίθεση Σε Υπάλληλο Περιπτέρου Στη Ρόδο Σύγχρονη Κραυγή για Ασφάλεια

user 3

Θεσσαλονίκη: Έκκληση της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας για αυτοσυγκράτηση στην εναπόθεση απορριμμάτων (ΦΩΤΟ)

Oμάδα Σύνταξης Γ