www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παγκόσμια Κρίση Ειρήνης: Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Καταγγέλλει την Τυφλή Αναζήτηση Κυριαρχίας

Cabaed1e7c3e9e519a7e2d7db48245b2
Κοινοποίηση

Η ανησυχητική κατάσταση του κόσμου: Πολέμοι και ανθρωπιστική κρίση

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιπο Γκράντι, εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, την ανησυχία του για έναν κόσμο που σπαράσσεται από διάφορες συγκρούσεις και έχει <<τυφλωθεί>> από το κυνήγι της στρατιωτικής κυριαρχίας. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδοκίμασε την <<χρόνια>> αποτυχία του συμβουλίου να διασφαλίσει την ειρήνη.

Ο Γκράντι τόνισε ότι η κατάσταση αυτή είναι παρατηρήσιμη σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, σημειώνοντας: <<Από το Σουδάν μέχρι την Ουκρανία, από το Σαχέλ μέχρι τη Μιανμάρ, και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέχρι την Αϊτή, η βία έχει γίνει ο δείκτης της εποχής μας>>. Το γεγονός αυτό καθιστά τον πόλεμο όχι μόνο μια στρατηγική επιλογή αλλά και μια κυρίαρχη πραγματικότητα για πολλές χώρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής πρόσθεσε ότι κάθε μία από τις 120 συγκρούσεις που καταγράφονται παγκοσμίως <<τροφοδοτείται από το ίδιο φάντασμα, διεστραμμένο αλλά ισχυρό: ότι η ειρήνη είναι για τους αδύναμους, και πως ο μόνος τρόπος να τελειώσει ο πόλεμος δεν είναι η διαπραγμάτευση, αλλά η πρόκληση απερίγραπτης ζημίας στον εχθρό>>. Αυτή η θεώρηση, σύμφωνα με τον Γκράντι, ενισχύει τον κύκλο της βίας και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για ουσιαστική ειρηνική διευθέτηση.

Σε έναν κόσμο που έχει <<τυφλωθεί από την ιδέα ότι μόνο μια συνολική στρατιωτική νίκη αρμόζει>>, είναι αναμφίβολο ότι τα πρότυπα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου έχουν παραμεληθεί. <<Αυτά τα πρότυπα, που άλλοτε τηρούνταν ή τουλάχιστον διακηρύττονταν, υπήρξαν στην άκρη, περιφρονούνται όσο και οι χιλιάδες ζωές που καταστρέφονται στο κυνήγι της κυριαρχίας>>, παρατήρησε, προσθέτοντας παραδείγματα από συγκρούσεις όπως αυτές στο Σουδάν και την Ουκρανία.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε την ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας να διατηρήσει την ειρήνη και τόνισε πως <<αυτή είναι η πρωταρχική σας ευθύνη, μια ευθύνη για την οποία, με συγχωρείτε που το λέω ξανά, το όργανο αυτό έχει αποτύχει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων>>. Ο Γκράντι κάλεσε το Συμβούλιο να μην υποκύψει στην <<ήττα της διπλωματίας>>, αναφερόμενος στους 123 εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, ο Ύπατος Αρμοστής εντόπισε την κρίσιμη κατάσταση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αποφασίσει να μειώσουν σημαντικά τη βοήθειά τους προς το εξωτερικό. <<Ακούμε να λένε ότι πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα και τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά αυτά δεν είναι ασύμβατα με τη βοήθεια>>. Αντιθέτως, επεσήμανε την αναγκαιότητα της βοήθειας για τη διατήρηση της σταθερότητας σε ευάλωτες περιοχές.

Η πρόβλεψή του για τις επιπτώσεις των εν λόγω μειώσεων χρηματοδότησης ήταν σαφής: <<Η διακοπή ή η περικοπή των προϋπολογισμών για την ανθρωπιστική βοήθεια έχει ήδη μοιραίες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους. Σημαίνει εγκατάλειψη των εκτοπισμένων στην τύχη τους, και υπονόμευση της δικής σας σταθερότητας>>. Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ευρύτερης παγκόσμιας ασφάλειας, κάτι που απαιτεί επείγουσα προσοχή από τους παγκόσμιους ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δράση της ΑΑΔΕ κατά της παράνομης διακίνησης φρέον 8,2 τόνων από την Τουρκία με πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ

user 3

Νέα Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης της Υδατοκαλλιέργειας από τον Επίτροπο Κ. Καδή

user 3

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αντίκτυποι της Αδράνειας της Κυβέρνησης στην Κλιμάκωση της Εγκληματικότητας

user 3