www.thessalonikinews.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Παιδική Παχυσαρκία: Πώς πέντε λεπτά διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων επιδρούν στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων των παιδιών

1e92e275477d77c0dabcd9cf2461501d no watermark
Κοινοποίηση

Η Σχέση Ανάμεσα στις Διαφημίσεις Πρόχειρου Φαγητού και την Ανάπτυξη της Παιδικής Παχυσαρκίας

Η έκθεση των παιδιών σε διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού έχει αποδειχθεί πως έχει σημαντική επίδραση στην καθημερινή κατανάλωση θερμίδων, με τα παιδιά και τους εφήβους να καταναλώνουν αισθητά περισσότερες θερμίδες ανεξάρτητα από το είδος της διαφήμισης που παρακολουθούν. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Η μελέτη αυτή φιλοδοξούσε να ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο των διαφημίσεων τροφίμων στην κατανάλωση τροφής από τα παιδιά και να εκτιμήσει αν αυτή η κατανάλωση επηρεάζεται από το περιεχόμενο των διαφημίσεων ή από το είδος των μέσων ενημέρωσης. Στην έρευνα συμμετείχαν 240 παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών από σχολείο στην κομητεία του Μέρσεϊσαϊντ στην Αγγλία.

Η Διαδικασία της Έρευνας

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν για πέντε λεπτά σε διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων και στη συνέχεια σε διαφημίσεις μη τροφίμων. Οι διαφημίσεις αυτά προβλήθηκαν σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους μέσων ενημέρωσης: οπτικοακουστικά (όπως η τηλεόραση), οπτικά (αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), ηχητικά (podcasts) και στατικά (χάρτινες διαφημιστικές πινακίδες).

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν για μόλις πέντε λεπτά σε διαφημίσεις με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 130 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Αυτή η ποσότητα θερμίδων ισοδυναμεί με τις θερμίδες που περιέχονται σε δύο φέτες ψωμιού. Πιο αναλυτικά, τα παιδιά αυτά κατανάλωναν περισσότερα σνακ (+58,4 θερμίδες), περισσότερο μεσημεριανό γεύμα (+72,5 θερμίδες) και συνολικά περισσότερη ποσότητα φαγητού (συνολικά +130,90 θερμίδες) συγκριτικά με την κατανάλωση τροφίμων μετά την έκθεση σε διαφημίσεις χωρίς τρόφιμα.

Οι Παράγοντες που Επηρεάζουν την Πρόσληψη Τροφής

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν ότι το περιεχόμενο των διαφημίσεων δεν επηρέασε την αύξηση αυτή στην κατανάλωση τροφής. Οι διαφημίσεις με μόνο επωνυμία αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικές με τις διαφημίσεις προϊόντων στην ενίσχυση της πρόσληψης τροφής. Επιπλέον, ούτε το είδος των μέσων ενημέρωσης ούτε η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικογενειών φάνηκε να μετριάζουν την πρόσληψη θερμίδων των παιδιών.

Η τυχαιοποιημένη έρευνα παρουσιάστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές χώρες στην Ευρώπη και παγκοσμίως αναζητούν τρόπους για να επιβάλουν περιορισμούς στη διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων, με σκοπό την καταπολέμηση των αυξανόμενων επιπέδων παιδικής παχυσαρκίας. Οι πολιτικές αυτές αναμένονται να έχουν σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία και το μέλλον των παιδιών, καθώς η έκθεση σε τέτοιες διαφημίσεις οδηγεί σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ταχεία Διαχείριση Εκκρεμών Αγωγών: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Προχωρά σε Δράσεις για 500.000 Πολίτες κατά του e-ΕΦΚΑ

user 3

Βασίλης Μπουντούρης – “Ιστορίες από τη Λίμνη της Φωτιάς ( 23+1 ιστορίες από τη Μεσόγειο)”: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς

diktiou

Διαψεύδονται οι Προφητείες της Ακριβής Πασχαλινής Αγοράς: Ο Ρόλος του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Στήριξη των Καταναλωτών

user 3