Ενίσχυση της Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας
Υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υπουργού Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Farhan Al-Saud, πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Πολιτιστικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση διεξήχθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό την ενίσχυση και την ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι κύριοι Μενδώνη και Badr εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ήδη εντατική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο κρατών, κυρίως όσον αφορά τη διοργάνωση της κοινής έκθεσης με θέμα «Λάλον Ύδωρ. Ιστορίες του Νερού» σε διάφορα μουσεία της Σαουδικής Αραβίας, που έχει προγραμματιστεί για το 2026. Αυτή η έκθεση θα περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονα έργα τέχνης, προσδιορίζοντας τη σημασία του νερού για τη ζωή και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας τις ομοιότητες στα πολιτιστικά στοιχεία των δύο χωρών.
Επιπλέον, οι υπουργοί συζήτησαν τη συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων, εστιάζοντας στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση κοινών μηχανισμών εργασίας. Στόχος είναι η υπογραφή ενός εκτελεστικού πολιτιστικού προγράμματος, ενώ διερευνήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας στο υπό κατασκευή Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, καθώς και με το Μουσείο της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στην Τζέντα το 2025.
Σημαντική ήταν επίσης η συζήτηση σχετικά με την εντατικοποίηση της συνεργασίας όσον αφορά τα μνημεία των δύο χωρών που κατατάσσονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι υπουργοί επικεντρώθηκαν στο Al Faw της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει εγγραφεί το 2024 ως πολιτιστικό τοπίο, και τις προοπτικές συνεργασίας του με αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, όπως οι Μυκήνες και η Δήλος.
Κατά την επίσκεψή της στην Τζέντα, η υπουργός Πολιτισμού συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με την διευθύνοντα σύμβουλο της Επιτροπής Μουσείων της Σαουδικής Αραβίας, Mona Khazindar. Συζητήθηκαν διάφορες δυνατότητες ανταλλαγής εκθέσεων και συνεργασίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σύγχρονων τεχνών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο υπό ανέγερση «Μουσείο των Παγκοσμίων Πολιτισμών» στο Ριάντ, όπου υπάρχει η προοπτική να εκτίθενται ελληνικές αρχαιότητες μέσω μακροχρόνιου δανεισμού.
Η Λίνα Μενδώνη συμμετείχε επίσης σε συνάντηση με την γενική διευθύντρια της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Sultana Al Sulta, όπου υπογραμμίστηκε η σημασία της ανταλλαγής ειδικών επιστημόνων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Υπουργείων. Ακολούθως, επισκέφθηκε την Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών και το Μουσείο Tariq Abdul Hakim, ανταγωνιζόμενο στο χώρο διάσημες μουσικές κληρονομιές, ενώ εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με το ελληνικό μουσείο παραδοσιακών οργάνων.
Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο προάγει την πολιτιστική ανταλλαγή, αλλά δημιουργεί και νέες ευκαιρίες για την προώθηση της κοινής κληρονομιάς και της τέχνης της κάθε χώρας.