Το πρωτόγνωρο φαινόμενο των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων στην περιοχή της Ανύδρου (μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού – Ανάφης – Ίου) βρίσκεται σε εξέλιξη. Η γη σείεται κυριολεκτικά κάθε λίγα λεπτά, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες, κυρίως, της Σαντορίνης, να αποχωρήσουν από το νησί, υπό τον φόβο και ενός πιθανού μεγαλύτερου σεισμού.
Η παρούσα κατάσταση γίνεται αφορμή ώστε να αναδειχτεί για μία ακόμη φορά το σημαντικό ζητούμενο της πρόληψης έναντι των φυσικών καταστροφών και της θωράκισης των κατοίκων των νησιών που “κινδυνεύουν”, με τον κρατικό μηχανισμό να παραμένει, ωστόσο, σε εγρήγορση.
Ο κ. Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κυκλάδων, εστίασε στο γεγονός ότι, παρά την δύσκολη κατάσταση στο νησί, δεν υπάρχουν ζημίες, ενώ έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, προς αποφυγή διαφόρων κινδύνων.
Επιπλέον, όπως είπε, προληπτικά έχουν ανακοινωθεί κάποια μέτρα από το υπουργείο Εργασίας τουλάχιστον για αυτόν τον μήνα, από τις αρχές Φλεβάρη έως και τις αρχές Μαρτίου, για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που είναι ανοικτές χωρίς να υπάρχουν απολύσεις.
Το νησί, είπε ο κ. Φόρτωμας, γνώρισε μία μικρή κρίση το τελευταίο διάστημα, με την έννοια ότι είχε κορεστεί και οι τουρίστες έκαναν λόγο για τεράστιο συνωστισμό το καλοκαίρι, ενώ σε ό,τι αφορά πιθανές ακυρώσεις κρατήσεων σε πτήσεις και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λόγω της κατάστασης, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι για την ώρα τουλάχιστον, υπήρξαν μόνο κάποιες ιντερνετικές ακυρώσεις, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγες ημέρες στη Σαντορίνη, έγινε ακριβώς για να μιλήσει με παραγωγικούς φορείς και να περιοριστούν όσο το δυνατόν τέτοιου είδους επιπτώσεις, ενώ συνέχισε λέγοντας: ” Το Υπουργείο Τουρισμού, η κυβέρνηση συνολικά και τα αρμόδια υπουργεία, θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τη Σαντορίνη και τα υπόλοιπα νησιά στη γύρω περιοχή, μιας και έχουν μία αμφίδρομη τουριστική κυρίως σχέση. Αλλά από εκεί και μετά, εγώ θα σταθώ σε κάτι ακόμα πιο σημαντικό, και αυτό είναι ότι αυτό όλο μπορεί να σταθεί αφορμή για να τρέξουν πιο γρήγορα κάποιες υποδομές, οι οποίες πρέπει να έχει το νησί, λόγου χάρη ένα νέο λιμάνι, μία πύλη διαφυγής αλλά και για να γίνει μια έκτακτη χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων αλλά και οικονομικές φοροελαφρύνσεις ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι.
Ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, παράλληλα όμως και την αισιοδοξία του ότι, με τη βοήθεια του επιστημονικού κόσμου, των σεισμολόγων και των κατοίκων, όλα θα πάνε καλά, ενώ στάθηκε στην αναγκαιότητα ελέγχου της στατικότητας όλων των δημόσιων κτηρίων, των σχολείων και των κατοικιών.
Ο κ. Χαράλαμπος Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, είπε ότι “αυτό που βιώνουμε στη Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες μέρες, τα τελευταία 24ωρα, είναι κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, υπό την έννοια ότι είναι μία σεισμική περιοχή, ενώ η κάθε σεισμική ενέργεια είναι μία περίπτωση διαφορετική, ωστόσο, είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, διότι όλα λαμβάνουν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι όντως υπάρχει εκτόνωση.