www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σημαντικές αλλαγές για την απώλεια φοιτητικής ιδιότητας σε περίπτωση συμμετοχής σε επεισόδια, δηλώνει η Σοφία Ζαχαράκη

50b67e051f4051eb83745db7d421f7ce no watermark
Κοινοποίηση

Η Ενίσχυση της Ικανότητας Απώλειας Φοιτητικής Ιδιότητας

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει την ισχύουσα διάταξη, σύμφωνα με την οποία ένας φοιτητής μπορεί να χάνει την ιδιότητά του αν αποδειχθεί μέσω δικαστικής διαδικασίας ότι συμμετείχε σε επεισόδια βίας. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Η προστασία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου είναι επιτακτική. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα υποστήριξης γύρω από αυτό, προκειμένου να μειώσουμε και τελικά να εξαφανίσουμε τέτοια περιστατικά», τόνισε η υπουργός. Ανέφερε επίσης ότι «κάθε νόμος απαιτεί εφαρμογή για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματά του και να αναζητήσουμε τρόπους βελτίωσης». Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή σε επεισόδια βίας δεν αφορά μόνο τους φοιτητές, καθώς μπορεί να υπάρξουν και “εξωσχολικοί” εμπλεκόμενοι.

Η υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη για οργανωμένες κινήσεις που θα διασφαλίσουν την εφαρμογή του νόμου και την κατανομή ευθυνών. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αξιοσημείωτη μείωση των περιστατικών βίας στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, ακόμη και αν συμβεί ένα περιστατικό, είναι καθήκον μας να έχουμε λάβει προληπτικά μέτρα», παρατήρησε. Σημείωσε ότι οι σημαντικές παρεμβάσεις της Αστυνομίας έχουν συμβάλει στην αποτροπή καταλήψεων χώρων.

Η κ. Ζαχαράκη εξέφρασε την υποστήριξή της προς την εφαρμογή ενός συστήματος ελεγχόμενης εισόδου σε πανεπιστημιακούς χώρους, σε αντιστοιχία με πολλές ευρωπαϊκές & διεθνείς πρακτικές. «Κάθε πανεπιστήμιο και κάθε σχολή έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δράσουμε με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή του νόμου και να είναι σαφείς οι ευθύνες όλων», δήλωσε.

Επιπλέον, η υπουργός επεσήμανε ότι «όποιος προκαλεί ζημίες σε δημόσια περιουσία πρέπει να τις αποζημιώνει» και τόνισε τη σημασία της ασφάλειας ως στοιχείο ελευθερίας. «Η αποζημίωση για καταστροφή δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει αυστηρότερη, ώστε οι συνέπειες να είναι σαφείς», πρόσθεσε. Η απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας σε περιπτώσεις συμμετοχής σε βίαια επεισόδια υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για ένα ασφαλές και παραγωγικό πανεπιστημιακό περιβάλλον.

«Ο πανεπιστημιακός χώρος είναι ο τόπος όπου οι φοιτητές εργάζονται σκληρά για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις. Η ελευθερία συνδέεται στενά με την ασφάλεια και το πλαίσιο που θα επιτρέπει τη σωστή διεξαγωγή της πανεπιστημιακής διαδικασίας, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες συμμαχίες για την εφαρμογή αυτών των μέτρων», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

”Δον Κιχώτης” σε σκηνοθεσία Γ.Μπέζου 24-26 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους

diktiou

Καστοριά 21ο Εαρινό Ράλι Συνάντηση Αυτοκινήτων Ιστορικής Κληρονομιάς

user 3

Γαλλία: Πολιτικές Αναταραχές και Αντιδράσεις στην Καταδίκη της Μαρίν Λε Πεν

user 3