Ολοκλήρωση Συσκέψεων Πολιτικής Προστασίας για την Αντιπυρική Περίοδο
Οι συσκέψεις της ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώνονται σύντομα με σκοπό τον συντονισμό και την προετοιμασία όλων των φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Αυτές οι συνεδριάσεις είναι απαραίτητες για την εκτίμηση και την αξιολόγηση των απαιτούμενων πόρων και στρατηγικών για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών.
Οι τελευταίοι σταθμοί του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, και του Υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, θα είναι οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των Ιονίων Νήσων καθώς και του Βορείου Αιγαίου, όπου οι συσκέψεις θα λάβουν χώρα στην Κομοτηνή, την Κέρκυρα και τη Μυτιλήνη αντίστοιχα. Προηγήθηκαν πολύωρες συναντήσεις σε περιοχές όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, με στόχο τη μελέτη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων.
Στις συσκέψεις συμμετέχουν σημαντικοί φορείς όπως οι Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δασικές υπηρεσίες, καθώς και εκπρόσωποι από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, οι παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων και εθελοντικές ομάδες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προετοιμασία.
Σύμφωνα με την ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, φέτος στην Αττική θα επιχειρήσουν περισσότερα από 3.500 πυροσβεστικά στελέχη, προερχόμενα από το μόνιμο προσωπικό και τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, καθώς και από εποχικούς πυροσβέστες και πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους εθελοντές πυροσβέστες, όπου στην Αττική θα συμμετάσχουν 800 εθελοντές, ενώ στόχος για φέτος είναι να ενταχθούν 1.361 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από 70 εθελοντικές ομάδες.
Προετοιμασίες στην Κεντρική Μακεδονία
Στην Κεντρική Μακεδονία, 1.806 άνδρες και γυναίκες θα είναι έτοιμοι να ανταγωνιστούν τις δασικές πυρκαγιές, ενώ η περιοχή της Χαλκιδικής θα ενισχυθεί με 130 εποχικούς πυροσβέστες. Αυτή η αύξηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ενίσχυσης που αναμένεται και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, αναμένονται περισσότερα από 82, εκ των οποίων 49 θα είναι μισθωμένα.
Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη χρήση drones για την έγκαιρη πρόληψη και προειδοποίηση σχετικά με πιθανές πυρκαγιές. Φέτος, αναμένονται 82 drones, αυξημένα από 45 πέρυσι, με στόχο τη βελτίωση της παρακολούθησης κρίσιμων περιοχών και την αναγνώριση συμβάντων. Αυτά τα drones θα είναι σε θέση να ελέγχουν περιοχές σε радиус 30 χιλιομέτρων από τη βάση τους.
Αναφορικά με την Πελοπόννησο, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα διαθέσει 6 drones για συνεχή επιτήρηση στις δασικές περιοχές, με διανομή των drones ανά περιφέρεια. Στην Κεντρική Μακεδονία, θα αποσταλούν 11 drones, στα οποία αναμένεται να προστεθούν και 6 στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και 2 για την επιτήρηση Ζακύνθου και Κεφαλονιάς σε 24ωρες βάρδιες.
Συνολικά, 8 μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα ενταχθούν στην επιχείρηση Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα, με 2 από αυτά να επιτηρούν κρίσιμες περιοχές της Θεσσαλίας. Τέλος, η Περιφέρεια Κρήτης θα διαθέτει 4 drones, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχει στη διάθεσή της τρία drones, με δύο να βρίσκονται στη Ρόδο και ένα στην Άνδρο.