Αναγκαιότητα Δημιουργίας Στρατηγικού Φορέα για την Αμυντική Βιομηχανία
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) ζητά σαφή προσδιορισμό και θεσμοθέτηση του ποσοστού συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στους αμυντικούς εξοπλισμούς, παράλληλα με τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα που θα αναλάβει τη χάραξη στρατηγικής για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, Αναστάσιος Ροζολής, απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου και υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη της δημιουργίας αυτού του φορέα.
Σύμφωνα με τον κ. Ροζολή, η σύσταση ενός κρατικού φορέα —είτε υπό τη μορφή γενικής γραμματείας είτε ως υφυπουργείου αμυντικών εξοπλισμών— θα προσφέρει την αναγκαία καθοδήγηση στις ενδιαφερόμενες εταιρίες, προκειμένου να επενδύσουν με τον πιο κατάλληλο και αποδοτικό τρόπο. Αυτή η στρατηγική παρέμβαση αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική βιομηχανία και την οικονομία συνολικά.
Αναφερόμενος στο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ), το οποίο ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ, καθώς και στις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, ο κ. Ροζολής εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία για την αναβίωση της βιομηχανίας στην Ελλάδα, και όχι μόνο του αμυντικού τομέα.
Ιστορικές Ευκαιρίες και Ανάγκη Στρατηγικής Χάραξης
Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ ως μία «ιστορική ευκαιρία», η οποία παρουσιάζεται κάθε 50 χρόνια, εστιάζοντας στην επανεκκίνηση των στρατιωτικών εξοπλισμών. Υπογράμμισε ότι, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από 40 χρόνια, είχε εκτιμηθεί ότι οι πολεμικές συρράξεις είχαν παρέλθει στην Ευρώπη.
Ο κ. Ροζολής έκανε συγκρίσεις με χώρες όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίες έχουν αναπτύξει ισχυρές αμυντικές βιομηχανίες και στρατηγικούς φορείς υπό την καθοδήγηση της πολιτικής τους ηγεσίας. Η Τουρκία, εξαιτίας του εμπάργκο που επιβλήθηκε σε αυτήν, κατάφερε να προχωρήσει στη δημιουργία μιας εξαιρετικά ανταγωνιστικής αμυντικής βιομηχανίας, με σημαντική εξαγωγική παραγωγή. Οικείως, το Ισραήλ έχει καθιερώσει αντίστοιχες στρατηγικές, αποδεικνύοντας τον κατά πόσο είναι αναγκαία η χάραξη στρατηγικής και κανόνων που θα διέπουν τις επενδύσεις στον τομέα αυτό.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ τόνισε επιπλέον την ανάγκη θεσμοθέτησης του ποσοστού εγχώριας συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να είναι σαφής η συνεισφορά μας σε κάθε τομέα δραστηριότητας. Ειδικότερα ανέφερε ότι η συμμετοχή στην κατασκευή πλοίων μπορεί να φτάσει έως και 40% μόνο από το μεταλλικό τους κομμάτι, ενώ η παραγωγή πυραύλων μπορεί να αποδώσει διαφορετική ποσοστιαία αναλογία.
Αύξηση Συμμετοχής και Δυναμικές Ευκαιρίες
Η αυξανόμενη συμμετοχή των εταιριών μελών του ΣΕΚΠΥ στη φετινή DEFEA αποδεικνύει τη δυναμική και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του κλάδου. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή φέτος ανήλθε σε 203 εταιρίες, σε σύγκριση με μόλις 140 της προηγούμενης διοργάνωσης το 2023. Ο κ. Ροζολής επεσήμανε τα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, όπως η εταιρία Metlen, η οποία είναι η μοναδική στον κόσμο που παράγει το σώμα και μέρος του πύργου των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard, καθώς και η Sunlight, που ειδικεύεται στις μπαταρίες υποβρυχίων.
Ο ΣΕΚΠΥ επαναλαμβάνει την ανάγκη για στρατηγική συνεργασία και καθοδήγηση, ώστε η ελληνική αμυντική βιομηχανία να αξιοποιήσει αυτήν την ιστορική συγκυρία και να αναπτύξει τις δυνατότητές της στον παγκόσμιο αμυντικό τομέα.