Σημαντική Δωρεά και Ενίσχυση Συνεργασίας του ΑΠΘ με Κινεζικά Πανεπιστήμια
Η στενή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κινεζικά πανεπιστήμια και φορείς έλαβε νέα ώθηση κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην οποία συμμετείχαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Χαράλαμπος Φείδας, και ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Fang Qiu.
Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε η δωρεά 400 σετ βιβλίων από τον κινεζικό εκδοτικό οίκο Foreign Language Teaching and Research Publishing Co., Ltd. Αυτά τα βιβλία, γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, σχετίζονται με την κινεζική γλώσσα και τον πολιτισμό, ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο παρέχει ιδιαίτερη σημασία στη διεθνή συνεργασία και διατηρεί ήδη 26 ενεργές Συμφωνίες Επιστημονικής Συνεργασίας με διακεκριμένα κινεζικά πανεπιστήμια. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η εργασία του Ινστιτούτου Κομφούκιος του ΑΠΘ, το οποίο από την ίδρυσή του το 2018, σε συνεργασία με το Shanghai International Studies University, προάγει αποτελεσματικά την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα τόσο εντός όσο και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας», δήλωσε ο κ. Φείδας, προσθέτοντας ότι «η δωρεά αυτή ενισχύει ουσιαστικά τις ακαδημαϊκές μας δράσεις και θα αξιοποιηθεί πλήρως υπό την επιμέλεια του Ινστιτούτου Κομφούκιος».
Ιστορικό και Εκπαιδευτικές Πρωτοβουλίες
Η συνεργασία του ΑΠΘ με την Κίνα έχει μια μακρά και πολυδιάστατη πορεία, την οποία διαγράφουν 26 ενεργές Συμφωνίες Επιστημονικής Συνεργασίας με φημισμένα κινεζικά πανεπιστήμια, όπως το Shanghai International Studies University (SISU), που είναι ο θεσμικός εταίρος του ΑΠΘ στο Ινστιτούτο Κομφούκιος. Οι πρώτες συμφωνίες χρονολογούνται από το 2007 και περιλαμβάνουν συνεργασίες με την Chinese Academy of Social Sciences, ενώ πρόσφατες συμφωνίες περιλαμβάνουν το Ningbo University of Technology (2024) και το Xi’an University of Architecture and Technology (2024).
Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που προκύπτει από αυτή τη συνεργασία είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEP (Shanghai-Thessaloniki Educational Programme in Political Sciences). Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές του SISU να σπουδάσουν στο ΑΠΘ και να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, ενισχύοντας τη διασύνδεση των δύο ιδρυμάτων και προσφέροντας ευκαιρίες για πολιτιστική και ακαδημαϊκή ανταλλαγή.
Επιπλέον, το ΑΠΘ συμμετέχει σε σειρά κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, θερινών σχολείων, σεμιναρίων και διαλέξεων με πανεπιστήμια όπως το Beijing University of Foreign Studies, το Beijing Institute of Education, το Jinan University και το Southwest Jiaotong University, με το τελευταίο να έχει εγκριθεί από το 2023 για τη χρηματοδότηση κοινού ερευνητικού έργου.
Συνεδρίαση και επίσκεψη της Κινεζικής Αντιπροσωπείας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμμετείχαν επίσης η διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος του ΑΠΘ, καθηγήτρια Ρούλα Τσοκαλίδου, και η κινεζική διευθύντρια, καθηγήτρια Wang Shaodi. Από την πλευρά του εκδοτικού οίκου μετείχε αντιπροσωπεία με τους Peng Donglin (Deputy Editor-in-Chief), Liu Xulu (Deputy Director, Department of Chinese Language and Culture Publishing) και Meng Jiawen (Rights Manager, International Cooperation Division). Στο πρόγραμμα της επίσκεψης συμπεριλαμβανόταν και ξενάγηση στο Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ, καθώς και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κομφούκιος, τονίζοντας την αξία της πολιτιστικής ανταλλαγής και της ακαδημαϊκής συνεργασίας.