Κατάσταση στην Ουκρανία: Σημαντικές Ανακοινώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης Ειρήνης, Ροζ Μαρί Ντικάρλο, τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «βρισκόμαστε σε ένα πιθανό σημείο καμπής στον τριετή πόλεμο στην Ουκρανία». Η παρέμβαση της επικεντρώθηκε στην ανάγκη για ειρηνικές διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε τις καταστροφικές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν αυξήσει την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.
Κατά την ομιλία της, η κ. Ντικάρλο αναφέρθηκε σε «εντατικές προσπάθειες για την έναρξη διαπραγματεύσεων», οι οποίες προσφέρουν μια «αχτίδα ελπίδας». Ωστόσο, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, με τις πρόσφατες επιθέσεις στις 23-24 Απριλίου, όπου η Ρωσία εξαπέλυσε «μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» σε πολλές ουκρανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Κιέβου, Χάρκοβο και Οδησσού.
Η κατάσταση στα μέτωπα είναι συνεχώς επιδεινούμενη, με καθημερινές επιθέσεις που οδηγούν σε θυσίες αμάχων. Στις μέχρι τώρα επιπτώσεις του πολέμου, μέχρι τις 24 Απριλίου, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) είχε επιβεβαιώσει 151 θάνατους και 697 τραυματισμούς αμάχων για τον τρέχοντα μήνα.
Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά της κ. Ντικάρλο στις φερόμενες ουκρανικές επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους, προσδιορίζοντας ότι “καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών, όπου και αν συμβαίνουν” και κάλεσε για αμέσες ενέργειες προς την κατεύθυνση μιας σταθερής ειρηνικής λύσης.
Στις παρατηρήσεις της, η κ. Ντικάρλο υπογράμμισε επίσης τις διπλωματικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων η ρωσική ανακοίνωση για τριήμερη εκεχειρία από 8 έως 10 Μαΐου, αν και παρατήρησε με θλίψη ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο ως «πόλεμο επιλογής», δήλωσε την ανάγκη για «πλήρη, άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», προκειμένου να επαναστατούν οι αξίες της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με την κ. Ντικάρλο, είναι «έτοιμα να υποστηρίξουν κάθε ουσιαστική προσπάθεια» προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης ειρήνης. Παράλληλα, η κ. Τζόις Μσούγια τόνισε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί ραγδαία, και οι άμαχοι, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Χάρκοβο και η Χερσώνα, ζουν υπό διαρκή απειλή.
Η κ. Μσούγια επεσήμανε τις συνέπειες της χρήσης όπλων διασποράς και την αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων το 2025, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ταχεία ανθρωπιστική βοήθεια, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να προστατεύσει τους αμάχους και να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέσβης Σταύρος Λαμπρινίδης,, επανέλαβε την ανάγκη για μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» και κατήγγειλε τη Ρωσία για την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών. Υπογράμμισε την ανάγκη για διεθνή λογοδοσία, αναφορικά με τις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, καταδίκασε κατηγορηματικά τις επιθέσεις κατά αμάχων, προειδοποιώντας για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις στις κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας. Υπογράμμισε ότι η τήρηση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου είναι υποχρεωτική και ότι πρέπει να υπάρξει απόδοση ευθυνών στους δράστες.
Η παρούσα κατάσταση στον πόλεμο στην Ουκρανία απαιτεί την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποκατάσταση της ειρήνης, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω ανθρωπιστικές κρίσεις. Η θέση της Ελλάδας σχετικά με την πρόθεση στήριξης αυτών των προσπαθειών είναι ισχυρή και σταθερή.