Ο Ρόλος των Τρίτων Χωρών στον Αμυντικό Σχεδιασμό της ΕΕ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι η συμμετοχή τρίτων χωρών στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά υπό τον όρο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συμμετέχουν χώρες που δεν έχουν κράτος δικαίου και δημοκρατία, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας.
«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν συνιστά μία απλή συμμαχία, αλλά έναν χώρο δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αμυντική συνεργασία οφείλει να προστατεύει αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα πρέπει να υπογράφονται μόνο από χώρες που συμμερίζονται αυτές τις αρχές.
«Δεν είναι δυνατόν να συνεργαζόμαστε με χώρες που δεν σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν η Ευρώπη επιθυμεί να εντάξει τρίτες χώρες σε αυτή την προσπάθεια, αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Στρατηγικές Μεταρρυθμίσεις και Διαφάνεια
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ολομέλεια για την συζήτηση ενός σχεδίου νόμου του Υπουργείου Άμυνας που αφορά τη ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός υποστήριξε τις νέες ρυθμίσεις και αναγνώρισε ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει λάβει υπόψη βελτιωτικές προτάσεις, χαρακτηρίζοντας αυτή τη διαδικασία ως «τμήμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας». Η συνεχιζόμενη προσπάθεια για αποτελεσματική οργάνωση προορίζεται να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις και όχι απλά προσωρινές λύσεις σε προβλήματα που αναζητούν απαντήσεις.
Σημαντική ήταν και η αναφορά του υπουργού σχετικά με την επερχόμενη κατάθεση νομοσχεδίων που θα αφορούν τη θητεία, την εφεδρεία και την καριέρα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι εγγυήσεις διαφάνειας θα περιλαμβάνονται στα σχέδια που θα υποβληθούν στη Βουλή.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει προκλήσεις ασφάλειας και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προσφέρει λύσεις», δήλωσε ο κ. Δένδιας. Προσέθεσε πως όλοι είναι έτοιμοι να δεχτούν προτάσεις που προάγουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στη διαχείριση των εθνικών πόρων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη στρατιωτική και εθνική ασφάλεια.
Το Μέλλον των Στρατιωτικών Υπηρεσιών
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στα θέματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών, που είναι κρίσιμες για την εκπλήρωση των διοικητικών και τεχνικών ρόλων στο στρατό.
Τόνισε επίσης ότι οι μισθολογικές απολαβές θα πρέπει να βελτιωθούν, χωρίς παραχωρήσεις ή ελλιπή μέτρα που να θυμίζουν παλιές λογιστικές τακτικές. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι που δίνεται για την ασφάλεια της χώρας αξιοποιούνται σωστά», υπογράμμισε.
Ο κ. Δένδιας αντέτεινε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και πόρων, δηλώνοντας ότι υπάρχουν υπερστελέχωση σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οι κτηνίατροι και οι ψυχολόγοι, επισημαίνοντας ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη κατανομή των πόρων και της εργατικής δύναμης.
«Τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού αλλά από ελλείψεις στο σύστημα διοίκησης. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ορθολογική κατανομή του προσωπικού, παρέχοντας τη δυνατότητα μετακινούμενων ιατρών όπου υπάρχει ανάγκη», κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.