Σύλληψη του Βασικού Υπόπτου για τη Δολοφονία 13 Μεταλλωρύχων στο Περού
Ο βασικός ύποπτος για την απαγωγή και τη δολοφονία δεκατριών εργαζομένων μεταλλευτικής εταιρείας στην επαρχία Πατάς, στο βόρειο Περού, συνελήφθη χθες Πέμπτη στην Κολομβία, όπως ανακοίνωσε η περουβιανή κυβέρνηση.
Ο φερόμενος κακοποιός Μιγκέλ Ροδρίγκες Δίας, γνωστός με το προσωνύμιο Κουτσίγιο (Μαχαίρι), συνελήφθη κατόπιν μιας συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από τις περουβιανές και κολομβιανές αρχές, με τη συμμετοχή της Interpol. Το υπουργείο Εσωτερικών της Περού δημοσιοποίησε τα νέα μέσω της πλατφόρμας X.
Ο αντικείμενος της κολομβιανής αστυνομίας, στρατηγός Κάρλος Τριάνα, επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη συνέβη στη Μεδεγίν και υποστήριξε ότι υπήρξε συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ. Ο στρατηγός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σύλληψη του Κουτσίγιο έγινε «με την υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Ο Κουτσίγιο συνελήφθη σε δημόσιο δρόμο βάσει κόκκινης ειδοποίησης, για αδικήματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και για απαγωγές και ανθρωποκτονίες με επιβαρυντικές περιστάσεις», συμπλήρωσε ο στρατηγός Τριάνα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πτώματα των 13 θυμάτων βρέθηκαν απανθρακωμένα στις 4 Μαΐου, σε στοά χρυσωρυχείου στην περιοχή. Τα θύματα εργαζόταν για μια εταιρεία που σχετίζεται με την Poderosa, η οποία έχει γίνει στόχος ένοπλων ομάδων λόγω της παράνομης εξόρυξης χρυσού.
Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, κατηγόρησε τον Μιγκέλ Ροδρίγκες Δία και διέταξε τη σύλληψή του, καταδικάζοντας τις εγκληματικές ενέργειες που έχουν πλήξει την περιοχή.
Η εξόρυξη μετάλλων είναι πηγή πλούτου αλλά και πηγής συνεχών εντάσεων στην επαρχία Πατάς, η οποία βρίσκεται 900 χιλιόμετρα από τη Λίμα. Η περιοχή έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Φεβρουάριο του 2024, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας που σχετίζεται με τον χρυσό.
Μετά τη σφαγή, η περουβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά έκτακτων μέτρων σε αυτήν την περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αστυνομικής και στρατιωτικής παρουσίας καθώς και της επιβολής νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Συνολικά, το Περού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση ενός αυξανόμενου κύματος βίας, εκβιασμών και εγκλημάτων, με τις αρχές να αναγκάζονται να ανακοινώσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε διάφορες περιοχές του κράτους των Άνδεων.