Λειτουργία του Συστήματος Τηλεμετρίας-Τηλεχειρισμού στη Γαύδο
Πρόσφατα, ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού των δεξαμενών ύδρευσης στη Γαύδο, το οποίο έχει εγκατασταθεί ως μέρος των προσπαθειών εξοικονόμησης πόσιμου νερού. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, αυτό το νέο σύστημα αποσκοπεί στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους κατοίκους του νησιού, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης των δεξαμενών σε όλη την έκταση του νησιού μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων.
Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε μία γενική εικόνα της κατάστασης των δεξαμενών του νησιού, με δυνατότητα να εξετάσει κάθε μία από αυτές μεμονωμένα. Συγκεκριμένα, οι δεξαμενές που γίνονται παρακολούθηση περιλαμβάνουν τις «Κουλεριανά, Σχολείο, Σγουδιανά, Σελλάκια και Φάρος/Άμπελος». Αυτό το σύστημα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εποπτεία και διαχείριση των πόρων του νησιού.
Με την εγκατάσταση αυτού του συστήματος, παρακολουθείται η στάθμη των δεξαμενών και η λειτουργία των φίλτρων αυτών. Επιπλέον, γίνεται παρακολούθηση της επικοινωνίας μεταξύ των διάφορων δεξαμενών στο δίκτυο ύδρευσης. Κάθε σφάλμα εντοπίζεται άμεσα, και λαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες. Η αποδοτικότητα του συστήματος καταγράφεται σε διαγράμματα που απεικονίζουν τα στοιχεία λειτουργίας, ενώ ελέγχεται συνδυαστικά ο πίνακας παροχών, οι καταναλώσεις και τα ποιοτικά στοιχεία του νερού σε κάθε δεξαμενή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δέκα από τους συνολικά δώδεκα σταθμούς παρακολούθησης είναι ήδη online, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταχθούν και οι δύο υπόλοιποι σταθμοί στο ηλεκτρονικό δίκτυο. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία της ΔΕΥΑΧ, με την οποία υπεγράφη και η σχετική προγραμματική σύμβαση. Η χρηματοδότηση προήλθε από τον Πυλώνα Ανάκαμψης 1 «Πράσινη Μετάβαση» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 918.468 ευρώ, χωρίς την τελική έκπτωση.
Η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, δήλωσε σχετικά: «Το ζήτημα με το νερό στο νησί μάς απασχολεί ιδιαίτερα, πολύ δε περισσότερο μετά τα όσα συνέβησαν πέρυσι το καλοκαίρι και τις φήμες που διασπείρονταν για τον τόπο μας. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και αναλύσεις. Το σύστημα τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, καθώς επιτρέπει τη διαχείριση των περιορισμένων αποθεμάτων των δεξαμενών μας χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα συστήματα, ελέγχοντας παράλληλα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Θέλουμε μία Γαύδο που να προοδεύει, όχι απλά να ακολουθεί τις εξελίξεις. Είμαστε υπερήφανοι για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πώς ήταν το δίκτυο ύδρευσης το 2019 που αναλάβαμε. Η ανάπτυξη αυτή συνιστά ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για τον Δήμο μας, που διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες.»